BO DANES ZNAN NOVI DIREKTOR MARJETICE KOPER? V javnem pismu podprli Izudina Hadžića

Koper

Na današnji seji nadzornega sveta Marjetice Koper naj bi izbrali novega direktorja, brez katerega so že od februarja lani, ko je bil iz nekrivdnih razlogov razrešen s položaja Alfred Draščič. Od takrat podjetje vodi vršilec dolžnosti direktorja Davor Briševac. Na "imenovanje in odstavljanje direktorjev iz različnih razlogov" so se danes z daljšim dopisom poslanim na slovenske medije odzvali zaposleni v Marjetici Koper. 

Buren proces imenovanja novega direktorja Marjetice Koper naj bi se zaključil danes. Med tremi kandidati, ki so prišli v ožji izbor bodo nadzorniki izbrali novega direktorja. Izbirali bodo med Davorjem Briševacom, Izudinom Hadžićem in Matjažem Avsecem. Po medijih je v tem času zaokrožilo več anonimk o domnevnih spornih poslih v podjetju ter o kvalificiranosti različnih kandidatov. 

Zadnji v nizu je včeraj poslan dopis v katerem "zaposleni Marjetice Koper" trdijo, da je njihovo podjetje v zadnjem času "imenovalo in odstavljajo direktorje iz različnih razlogov". Kot navajajo, naj bi bila rdeča nit kadrovanja v preteklosti politično usmerjena oziroma je bilo kadrovanje direktorja zgolj v interesu peščice, ki si je jemala pravico zaposlovati ljudi iz lastnih vrst. In takšna praksa naj bi se nadaljevala.

Tako naj bi sredi decembra lani na sestanku sindikata delavcev v prostorih Krajevne skupnosti (KS) Semedela Marko Štrkalj, predstavnik delavcev v nadzornem svetu Marjetice Koper, lobiral in prepričeval predstavnike sveta delavcev ter člane sindikata, naj za direktorja podprejo Gašparja Gašparja Mišiča. Štrkalj naj bi trdil, da je za Mišiča dobil podporo pri koprskem županu Alešu Bržanu.

Davor Briševac

Nezadovoljstvo med prisotnimi na sestanku naj bi postalo še večje, ko je Štrkalj "šokiral še z izjavo", da je potrebno trenutnega vršilca dolžnosti direktorja Davorja Briševca po "morebitni odstavitvi z direktorskega mesta" zaposliti kot vodjo servisnega sektorja Marjetice Koper.

Kot v dopisu navajajo, so nad Štrkaljevim početjem bili zgroženi, takšna dejanja obsojajo in menijo, da je tovrstno lobiranje ter napeljevanje nezakonito. Kot so zapisali:

"S trenutnim vodstvom g. Briševca smo nezadovoljni. Njegovo ponovno imenovanje bi med zaposlenimi izzvalo ogorčenje in šok."

Zaposleni naj bi bili nezadovoljni z njim predvsem zato, ker na svojem delovnem mestu preprosto ni prisoten oziroma za "enourno poslovno aktivnost v Marjetici Koper prejema dohodek v višini 5.000 evrov". S socialnimi partnerji naj bi bil Briševac nekooperativen, za reševanje ključnih težav podjetja pa nepripravljen oziroma nesposoben. Kot dodajajo, so poslovni rezultati podjetja posledično skrb vzbujajoči, napovedan naj bi bil globok minus v višini pol milijona evrov.

Ob tem izpostavljajo izplačilo 48.000 evrov v zadnjih štirih mesecih odvetniku Marku Pavletiču, 10.000 evrov podjetju R.U.R. za forenzično preiskavo, "nepotrebno zaposlovanje zunanjega svetovalca" Roberta Šuca za obdobje šestih mesecev in plačilom 2.500 evrov mesečno.

"Po preteku tega obdobja je bil g. Šuc ponovno izbran kot najugodnejši ponudnik s plačilom 1.600 evro mesečno. Poleg tega je pomembno poudariti, da so se še posebej v zadnjem času odnosi med zaposlenimi ter vodstvom še poslabšali in vzdušje je postalo neznosno," so zapisali.

Z vsemi dogodki in nezadovoljstvom med zaposlenimi so seznanili predsednika nadzornega sveta Boštjana Avbarja, za mesto novega direktorja pa podprli kandidata Izudina Hadžića.

Zaposleni namreč menijo, da podjetje potrebuje direktorja, ki ni politično opredeljen, ki prihaja iz njihovih vrst, ki si je svoje zaupanje zgradil z dosedanjim delom in pozna tako trenutno klimo kot težave v podjetju.

Za komentar smo se obrnili na Simona De Faverija, predsednika sveta delavcev pri Marjetici Koper in predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu, ki zadeve ni želel komentirati. Predsednik sindikata Žarko Pejčić pa dogajanje komentira takole:

"Sindikat nima pravice odločanja o tem, kdo bo direktor. Bili smo na omenjenem sestanku sredi decembra lani, vendar smo sestanek zapustili, ker to ni v naši domeni. Pričakujemo, da se bo agonija rešila in da se končno enkrat prične delati v dobrobit zaposlenih in podjetja."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Senad |  26 .01. 2021 ob  18: 52
Tine - ili V. Rotaru, daj nebrini se toliku za komunalu nego bolje se brini za lućke radnice, previše energije trošiš na njima..pogotovo preko anonimki i ovadbi policiji..
Tine |  26 .01. 2021 ob  17: 10
-1
Kazrnske ovadbe za vse vpletene so že pripravljeni. Aver ima že izkušnje s kazenskim pregonom, preostali jih bodo dobili na marjetici