BLIŽA SE PRAZNIK TERANA IN PRŠUTA: Predstavili bodo tudi enogastronomsko odličnost

Slovenija

Pred tradicionalnim Praznikom terana in pršuta, ki se bo odvil prihodnji konec tedna, organizatorji pripravljajo dva predvečera, namenjena pršutu oz. teranu, na katerih bodo predstavili kreacije priznanih kuharskih mojstrov s Krasa in najbolje ocenjene terane lanskega leta, ki bodo nato na voljo tudi obiskovalcem praznika.

Prvi predvečer bo že drevi potekal v Lipici, kjer se bodo z jedmi na osnovi pršuta predstavili kuharski mojstri iz štirih priznanih kraških restavracij. Omenjene jedi bodo sami nato od 13. avgusta pa do konca meseca ponujali na svojih menijih, vse jedi pa bodo lahko v nedeljo, 14. avgusta, v Dutovljah okusili tudi obiskovalci praznika, je pojasnil predsednik organizacijskega odbora praznika David Di Davide.

V ponedeljek pa bo na štanjelskem gradu na vrsti drugi predvečer, na katerem bodo predstavili deset najbolje ocenjenih teranov letnika 2015, ki jih bodo obiskovalci prav tako lahko okušali na samem prazniku. Kot je pojasnil Di Davide, želijo na ta način izpostaviti pristnost in dati poudarek predvsem na kakovosti obeh tipičnih kraških proizvodov.

Že 46. izvedba Praznika terana in pršuta

Sicer pa Praznik terana in pršuta po besedah Di Davideja v svoji že 46. izvedbi, ki bo na vrsti v soboto in nedeljo, 13. in 14. avgusta, ostaja "tisti pristni praznik", čeprav z manjšimi spremembami. Tako bodo pripravili malo drugačno povorko, gostili bodo kraške vozove, pridružili pa se jim bodo folklorna društva, mažoretke, godbe in vprege z lipicanci.

Praznik je vsako leto dobro obiskan. V treh dneh prireditev - v petek, 19. avgusta, bo sledil še zaključni koncert - tako pričakujejo med 15.000 in 18.000 obiskovalcev.

Deli novico: