BANDELLIJEV PORSCHE, ZLATI ROLEX, GRADBENIŠTVO IN BETONARNA: In državno nadomestilo po koncu mandata

Slovenija

Marko Bandelli, zdaj že bivši poslanec in tudi nekdanji komenski župan, v javnosti ne skriva svojega premoženja. Nosi zlati rolex, na družbenih omrežjih rad pokaže svojo hišo z bazenom na Krasu, vikend na morju, čoln, utrinke s potovanj. Je lastnik skupine podjetij, ki se ukvarjajo z gradbeništvom in sestavljajo skupino Bandelli Group. In vendar se je znašel med 36 poslanci, ki se ne morejo vrniti na prejšnja delovna mesta oziroma si ne morejo najti dela, zato so zaprosili za poslansko nadomestilo.

Nekdanji poslanec pri Stranki Alenke Bratušek (SAB) Marko Bandelli je včeraj na svoj račun prejel poslansko nadomestilo za mesec maj v višini 1.826,05 evra.

Nadomestilo je prejelo vsega skupaj 36 nekdanjih poslancev. Med njimi je tudi nekdanji primorski poslanec Matjaž Nemec, ki je nadomestilo prejel za krajši čas, dokler ni bil potrjen za evropskega poslanca. Njegovo nadomestilo za mesec maj znaša 341,11 evra. Poslansko plačo je včeraj prejel novopečeni predsednik vlade Robert Golob, v znesku 1.489 evrov in mnogi drugi. Vsi zneski so bruto.

Bandellijevo poslansko nadomestilo pa vendarle nekoliko bode v oči, saj bi si kot lastnik dobro stoječih gradbenih podjetij skoraj zagotovo lahko našel primerno zaposlitev. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da sta Bandellijevi podjetji Bandelli GM Gradbeni materiali d.o.o. in Bandelli Materiali in tehnologije za gradbeništvo d.o.o. Obe podjetji se nahajata na istem naslovu v Ajdovščini, kjer ima Bandelli betonarno, v obeh pa je direktorica Andreja Bandelli.

Kot poslanec se je pripeljal v garažo državnega zbora s športnim Porschejem, medtem ko se je njegova stranka SAB zavzemala za enakost, socialo in upokojence. Res pa je, da si ga ni kupil s poslansko plačo, saj je ob vstopu na politično sceno leta 2011 s stranko Zorana Jankovića, Pozitivna Slovenija, že bil podjetnik. V garaži naj bi imel še BMW X6 in Mercedes cupe.

Leta 2013 je Bandelli ustanovil v Komnu lokalni odbor Pozitivne Slovenije. Stranka ga je nato delegirala za člana nadzornega sveta RTV Slovenija, kjer je bil nekaj časa tudi predsednik. Po razkolu v Pozitivni Sloveniji je prestopil v Stranko Alenke Bratušek, leta 2014 pa je bil izvoljen za župana Občine Komen. V Kobdilju pri Štanjelu je bil leta 2016 postavljen temeljni kamen za muzej Porschejev oziroma tehnične dediščine in starodobnikov.

Bandellijeva hiša na Krasu ...

V vladi Marjana Šarca je bil Bandelli nekaj časa minister brez listnice za kohezijo. Potem pa je s posebnim pismom zahteval umik komenskega županskega kandidata Erika Modica, sicer – kot je napovedal – ne bo evropskega denarja, na katerega je Bandelli takrat imel vpliv kot minister. Šarec je nemudoma zahteval njegov odstop. Umaknil se ni niti Modic, ki je na lokalnih volitvah gladko zmagal v prvem krogu in bil izvoljen za župana Komna.

... in vikend na morju.

Bandelli se na družbenih omrežjih rad pohvali s svojo hišo z bazenom na Krasu, rad pokaže čoln in počitniško hišo na morju. Vsega tega si zagotovo ni ustvaril zgolj s plačo, ki jo je prejemal kot poslanec državnega zbora. Ko je leta 2018 stranka SAB zbirala podpise za dvig pokojnin, je marsikatero budno oko opazilo uro na Bandellijevem zapestju, zlati Rolex Oyster, za katerega je treba odšteti 16.000 evrov, če gre za različico v jeklu in zlatu, oziroma dvakrat toliko, če gre za različico iz zlata.

SAB se predstavlja kot socialna stranka, ki si prizadeva za svobodno in solidarno državo, za upokojence, za dostopno javno zdravstvo in konkurenčno gospodarstvo. A Bandelli kot dober podjetnik očitno zelo dobro ve, da je bolje, če namesto iz njegovega podjetja – za njegovo plačo, davke in socialne prispevke – gre denar iz državnega proračuna.

Zakon o poslancih določa, da ima poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti nove zaposlitve in ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal kot poslanec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .06. 2022 ob  15: 34
ubogi janša pa brez rolexa že 30 let prisesan na državne jasli in še zdaj ne ve od kod mu premoženje
hribi |  17 .06. 2022 ob  11: 38
Ta članek.je p moral napisati nekdo, ki se v službo vozi v avtobusom in misli, da vsi ki imajo več kot on, da so lopovi. Kot je že bilo napisano, če je plal vse kar je po zakonu, bi zaradi men elahkonimel. Na roki 3 Rolexe. Naj se avtor tega članka raje malce razpise o tistih, ki ne plačujejo skoraj nič in so bili pri koritu ali pa so se nagrabili z nezakonitim posli. Ne verjamem v zgodbe, da moramo vsi biti bolj solidarni v smislu vsi bolj revni.
Martin Kacur |  17 .06. 2022 ob  11: 34
15
Nič narobe. Koliko za delo sposobnih v Sloveniji živi od sociale in se vozi v dragih avtih.
siviovcar |  17 .06. 2022 ob  11: 29
-5
Naštejte še ostale . Iz sds-a jih je koliko ? Navsezadnje pa niso oni krivi ,če jim (lahko) pripada.
anton |  17 .06. 2022 ob  09: 56
... če je "gospod" podjeten in delaven in si je kapital ustvaril z delom, podjetništvom, delavce plačeval po kolektivnih pogodbah za njihov sektor ali več, si kapital ustvaril pred prihodom v politične vode, mu "skidam" kapo, cim več taksnih ... ni rečeno, če si finančno močno stoječ, da ne zagovarjaš socialno manj šibke ... ali to dela tudi dotifna osrba, ve najbolje le ona sama ... upam, da je temu tako ...
Šperjo |  16 .06. 2022 ob  22: 29
20
ma se mu je pokvaril rolex in je rabil za urarja ..... kaj ste takoj tako kativerjasti ...!!!