ALI KOMBINIRATE NAVADNE CIGARETE Z ELEKTRONSKIMI? Če kadite oboje, je tveganje še večje

Trendi

Nedavna študija je pokazala, da je kombiniranje navadnih cigaret in elektronskih cigaret še bolj škodljivo za zdravje kot pa kajenje samo enih ali drugih.

Študija, objavljena v reviji American journal of preventive medicine, je pokazala, da dnevno kombiniranje 'vejpanja' in kajenja običajnih cigaret kar za petkrat poviša tveganje za srčni zastoj. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da se pri ljudeh, ki kadijo izključno elektronske cigarete, to tveganje poviša za dvakrat v primerjavi z nekadilci.

"Veliko odraslih, ki kadijo e-cigarete še vedno kadi tudi običajne cigarete," je dejal avtor študije profesor na univerzi v Kaliforniji Stanton Glantz. "Čeprav ljudje mislijo, da zmanjšujejo tveganje, smo ugotovili, da tveganje za srčni zastoj, ki ga prinaša kajenje e-cigaret, še poveča tveganje navadnih cigaret." Poudaril je, da je "uporaba obeh izdelkov naenkrat slabša možnost kot uporaba vsakega posamično. Kdor dnevno kadi navadne cigarete in zraven še elektronske, poveča tveganje za srčni infarkt za petkrat," je dodal.

Čeprav so elektronske cigarete oglaševane kot 'varnejše', kar se tiče rakotvornosti, pa vsebujejo ultrafine delce in toksine, ki so povezani s tveganjem za srčno-žilne in nerakave bolezni pljuč. V raziskavi, ki je zajela 69.452 ljudi, so ugotovili tudi, da je skupno tveganje za srčni zastoj približno izenačeno pri ljudeh, ki dnevno kadijo samo normalne cigarete in tistih, ki preidejo izključno na elektronske.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija