AFERA Z OLJČNIM OLJEM: Sončničnemu olju dodajali barvila, v Sloveniji 11 spornih 'ekstra deviških' olj

Slovenija

Europol je zasegel 150.000 litrov ponarejenega ekstra deviškega oljčnega olja, ki ga je organizirana kriminalna združba prevažala na mize najbolj uglednih italijanskih restavracij. Aretirali so 24 oseb in opravili 20 hišnih preiskav. 'Naoljena tolpa', kot je Europol poimenoval člane združbe, naj bi sončničnemu olju dodajala barvila in druge snovi, delovali naj bi na območju Italije in Nemčije. Šlo naj bi večinoma za Italijane, ki so oškodovali na milijone ljudi in s prevaro zaslužili okoli osem milijonov evrov. Inšpektorji Uprave za varno hrano so konec lanskega leta izvedli nadzor na slovenskem trgu, odvzeli so 35 naključnih vzorcev ekstra deviškega oljčnega olja s slovenskim, hrvaškim, italijanskim, španskim, grškim in tunizijskim poreklom, poroča portal 24ur.

Inšpektorji so preverjali skladnost označevanj in senzorično oceno deklariranega poimenovanja oziroma, ali je res tako kakovostno olje, kot navaja deklaracija. V 11 primerih senzorična ocena ni bila skladna z deklarirano oznako. Inšpektorji so v petih primerih ugotovili pretirano žarkost, v petih primerih morkljo, okus po pregretem in v enem primeru plesnivost, piše portal.

Osem slovenskih proizvajalcev se z senzorično oceno, ocenjevanje so opravili v laboratoriju Znanstvenoraziskovalnega središča Koper, ni strinjalo. Zahtevali so ponovno ocenjevanje, ki so ga morali opraviti v najmanj dveh laboratorijih drugih držav članic EU. A so se v vseh osmih primerih ugotovitve koprskega laboratorija izkazale za pravilne. Olja vseh 11 proizvajalcev so takoj umaknili iz prodaje.

Po ugotovitvah inšpekcije so sporna olja: BIO, extra deviško oljčno olje; AVANTGARDE GEA, extra deviško oljčno olje; ROCCHI CLASSICO, extra deviško oljčno olje; MONINI CLASSICA, extra deviško oljčno olje; DM BIO, bio extra deviško oljčno olje; BORGES, extra deviško oljčno olje; COPPINI COLDORO, extra deviško oljčno olje; ZVEZDA GEA, extra deviško oljčno olje; PRIMADONNA, extra deviško oljčno olje; BIO TERRA DELYSSA, extra deviško oljčno lje in VINAKOPER, extra deviško oljčno olje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  18 .05. 2019 ob  16: 15
Prodam 500 litrov EKSTRA DEVIŠKEGA OLJČNEGA OLJA SLOVENSKE ISTRE ZOP EKOLOŠKE PRIDELAVE.
vseved |  18 .05. 2019 ob  16: 10
16
Od 11 slovenskih proizvajalcev ste razkrili samo Gea in Vinakoper. Kdo so ostali.
bubobubo |  18 .05. 2019 ob  13: 11
19
ti mora bit takoj jasno, da ne more bit oljčno olje 5 - 7€ za liter
kjessi |  18 .05. 2019 ob  12: 46
10
Vsa čast koprskemu laboratoriju. In še pohvala Regional-u, da so iz originalnega članka preimenovali olivno v oljčno olje!