6 MITOV, KATERIM LJUDJE VERJAMEJO, A LE KVARIJO SEKS: Laži, ki so nam jih 'prodali'

Trendi

Tokrat se je o spolnosti razpisala britanska klinična psihologinja Karen Gurney, ki raziskuje tematiko seksa in želje po seksu. Med laži, ki so nam jih 'prodali', med drugim sodi mit, da imajo moški večji libido, da je zvestoba za ženske lažja in da moški pogosteje sprožijo seks.

Kot trdi Gurneyeva, je večina predsodkov lažnih, posebej tistih, ki se tičejo razlike med moškim in žensko. Resnična dejstva se morajo, na žalost, prebiti skozi gosto meglo moralnega, družbenega in kulturnega mišljenja.

Ena od takih napačnih trditev je, da imajo moški močnejši libido in da so biološko ustvarjeni tako, da bolj uživajo pri seksu. Dejansko je libido subjektivna in ne spolna kategorija. Želja po spolnosti je pogojena tudi z okoljem, v katerem živimo, in partnerjem, piše Daily Mail.

Drugi mit govori o tem, da so ženske lažje zveste, ki je osnovan na tezi, da moški bolj potrebujejo spolnost in se ji težje uprejo. Raziskave so pokazale, da ženske v dolgotrajnih zvezah prej izgubijo željo po spolnosti s partnerjem kot moški, zato naj bi težje ostale zveste. A monogamija naj bi bila najpogosteje samo stvar odločitve in karakterja.

Kot trdi psihologinja, ne drži niti teza, da moški bolj uživajo v seksu. Dejansko lahko moški in ženske v enaki meri doživijo orgazem. Ženske doživijo svoj orgazem številka ena z masturbacijo. Na drugem mestu je orgazem s partnerjevo stimulacijo klitorisa, sledi oralni seks in šele na koncu penetracija.

Ne drži, da so pogosteje moški tisti, ki sprožijo seks, ženske pa le sprejmejo ali ne sprejmejo igre. Raziskave so pokazale, da oba spola to počneta v enaki meri.

Prav tako ni res, da je moškim bolj kot ženskam pomembno, da bodo dobri v seksu. Več kot polovica žensk je povedala, da si tudi one želijo biti dobre seksualne partnerice.

In še zadnja trditev, ki ne drži, je, da večina ljudi seksa trikrat tedensko in da je to tudi 'primerna mera'. Nove raziskave so pokazale, da so pari, ki imajo pogostejše spolne odnose, tudi srečnejši v zvezi, vsaj dokler trajajo spolni odnosi vsaj enkrat tedensko. Pari, ki so imeli spolne odnose več kot enkrat tedensko, niso bili po raziskavah sodeč nič srečnejši.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija