500 EVROV KRIZNEGA DODATKA ZA NOVOROJENČKE: Izplačilo še eno leto po koncu epidemije

Slovenija

Vlada je v predlog sedmega protikoronskega zakona, ki ga bo DZ predvidoma potrdil še letos, vključila tudi izredno pomoč ob rojstvu otroka. Izplačilo v višini 500 evrov je predvideno za vse otroke, rojene še leto dni po koncu epidemije.

Vlada je predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejela v soboto.

V njem so zapisani dodatni ukrepi za blažitev posledic epidemije za gospodarstvo in najbolj ranljive skupine prebivalstva, finančni minister Andrej Šircelj je med njimi naštel upokojence, študente, družine, nekatere zaposlene, verske uslužbence in kmete. "Za vsakega novorojenega otroka bo država plačala 500 evrov," je dodal.

Andrej Šircelj

Predlog zakona je vlada že poslala v obravnavo v DZ in poslanci ga bodo potrjevali na izredni seji prihodnji torek. V njem je med drugim zapisano, da se za blažitev posledic epidemije za starše otrok s stalnim prebivališčem v Sloveniji zagotovi 500 evrov izredne pomoči ob rojstvu otroka.

Vlada ta predlog pojasnjuje z dejstvom, da imajo mnoge družine v času epidemije nižje dohodke zaradi čakanja na delo ali izgube zaposlitve, prikazuje pa ga tudi v luči ukrepov družinske politike za spodbujanje rojstev.

Upravičenec bo eden od staršev otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenega od dne uveljavitve sedmega protikoronskega zakona še do enega leta po koncu epidemije. Nazadnje je vlada epidemijo, ki jo je v drugem valu razglasila oktobra, za novih 30 dni podaljšala s prejšnjim petkom.

Po predlogu se bo sredstva za izplačilo izredne pomoči ob rojstvu otroka zagotovilo iz državnega proračuna, izplačani znesek pa načeloma ne bo vplival na upravičenost do pravic iz javnih sredstev in se od njega ne bo plačala dohodnina.

V Sloveniji se je lani po podatkih statističnega urada rodilo 19.328 otrok, kar je bilo 1,3 odstotka manj kot leta 2018, ko se je ta številka prvič po desetih letih spet spustila pod mejo 20.000.

Za že rojene otroke pa je najpozneje do 31. januarja 2021 predvideno izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka. Ta je za prejemnike otroškega dodatka do petega dohodkovnega razreda predviden v višini 50 evrov na otroka, je v soboto povedal Šircelj. Upravičenci so eden od staršev oz. rejnikov otrok, ki so bili do tega dodatka upravičeni za mesec november.

Izplačilo bo izvedeno po uradni dolžnosti, posebne vloge ne bo treba vlagati, so dodatno sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Spomnili so še na določbo, da se za čas do konca epidemije zviša dodatek za velike družine, in sicer za družine s tremi otroki za 100 evrov, za družine s štirimi ali več otroki pa za 200 evrov.

Izplačili na podlagi otroškega dodatka in dodatka za veliko družino se ne izključujeta in družina ju lahko prejme na obeh podlagah.

Prav tako je enkratni solidarnostni dodatek predviden za nekoliko starejše otroke, ki se izobražujejo. Ta bo znašal 150 evrov in bo do 31. januarja 2021 izplačan študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v študijskem letu 2020/21 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih ter na dan 19. oktobra niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  22 .12. 2020 ob  17: 17
Draga moja vlada. Folk bo pobasal šolde in itak takoj pozabil kdo jih je dal. Ker posluša eho po kantinah in ponavlja kar levičarji vstrajno ponavljajo..Janez Janša je kriv za vse.
alfa |  22 .12. 2020 ob  09: 38
ajde zdaj pa brž štancat otroke,da dobite 500e potem pa se znajdite naprej kot veste in znate....hahaha kakšne burleske si izmišljujejo za povečanje rodnosti...