48 VIŠJIH STROKOVNIH ŠOL RAZPISUJE ZADNJI PRIJAVNI ROK ZA VPIS: Čas imate od 24. do 31. avgusta

Slovenija

Od 24. do 31. avgusta bo potekal zadnji prijavni rok za vpis v redni študij višješolskega strokovnega izobraževanja v študijskem letu 2020/21. Na voljo je skupno 11.156 vpisnih mest, lani jih je bilo 9917, in sicer jih je 4317 na izrednih in 6839 na rednih študijih.

Za izredni študij se kandidati lahko prijavijo na prosta mesta tudi po omenjenem roku.

Na rednem in izrednem študiju je največ prostih mest na študijskih programih ekonomist (1750), informatik (916), gostinstvo in turizem (906), logistično inženirstvo (708) ter mehatronika (600), so sporočili iz Skupnosti višjih strokovnih šol RS.

V novem študijskem letu bo 48 višjih strokovnih šol, in sicer 29 javnih in 19 zasebnih, skupaj izvajalo 33 različnih študijskih programov. V prvem prijavnem roku je bilo sicer sprejetih 2183 kandidatov za redni in izredni študij.

V višješolski program se lahko vpišejo kandidati s splošno ali poklicno maturo, z zaključnim izpitom oziroma diplomo pred letom 2002, ali opravljenim mojstrskim, delovodskim, poslovodskim izpitom, če imajo tri leta delovnih izkušenj. Pri tem je treba opraviti še preizkus znanja iz slovenščine oziroma italijanščine ali madžarščine na narodnostno mešanih območjih, ter matematike ali tujega jezika v obsegu, določenem za poklicno maturo.

V dveletno višješolsko izobraževanje se lahko redno vpišejo tudi tisti, ki so leto ali dve redno študirali že v katerem od visokošolskih študijskih programov. Ob omejitvi vpisa pa imajo prednost tisti, ki še niso bili vpisani v redni študij v višjem strokovnem ali visokošolskem izobraževanju.

Višje strokovne šole bodo do 10. septembra obvestile kandidate o roku za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti. To velja za vpis v programe balet, fotografija, oblikovanje materialov ali organizator socialne mreže ter medijska produkcija.

Izid izbirnega postopka v drugem roku bo znan 23. septembra, vpisi na višje šole bodo trajali do 30. oktobra.

Temeljna prednost višješolskega strokovnega izobraževanja je, da v zgolj dveh letih slušatelji pridobijo uporabno strokovno znanje, utemeljeno na praktičnem izobraževanju v podjetjih, kjer je omogočen neposreden stik z delodajalci in vrhunskimi mentorji, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Dodali so, da študij zagotavlja konkurenčnost, možnost prekvalifikacij in napredovanja ter dragocene mednarodne izkušnje.

Kandidati se prijavijo z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani Višješolske prijavne službe. Izpolnjen prijavni obrazec je treba natisniti, podpisati in ga poslati priporočeno prijavni službi v Celje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija