21-DNEVNO LEŽANJE V IZOLSKI BOLNIŠNICI SE ZAKLJUČUJE: So vsi preiskovanci zdržali do konca? (FOTO)

Koper

V imenu znanosti so v izolski bolnišnici tri skupine moških morale početi le eno - ležati. Nekateri deset, drugi pa kar 21 dni. A ni šlo samo za to, da so v nedogled počivali, vmes so se vrstili različni pregledi in testi. "Ko preštejem vse preglede, biopsije, teste, odvzeme krvi in tako naprej, je bilo tega toliko, da mi je vsake štiri ure nekdo rekel, 'zdej pa gremo na en pregled, en test'," opisuje Alojz, eden od udeležencev raziskave. Da jim po drugi strani ni bilo hudega, pove Nik, ki leži že 19 dni. "V bistvu je kar na komot, vse nam prinesejo do postelje." 

Raziskovalci Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper so skozi celoten proces budno spremljali spremembe na telesih udeležencev raziskave med ležanjem in med rehabilitacijo. Raziskovalci so nam ob obisku njihovega centra pokazali tudi, kako potekajo priprave in potek nevrofizioloških meritev. "Zanima nas, kako se možgani prilagajajo na večdnevno neaktivnost," nam je pojasnil dr. Uroš Marušič.

Gre za številčno najobsežnejšo študijo simulirane breztežnosti oziroma trajne gibalne neaktivnosti. Preiskovanci so tako izkusili, kako se počutijo astronavti med vesoljskim poletom.

So pa izlsedki študije koristni tudi na Zemlji. "Na Zemlji se soočamo s pandemijo gibalne neaktivnosti. Seveda pa moramo najprej razumeti, kaj gibalna neaktivnost povzroča našemu telesu, da lahko potem damo smernice in ukrepe, tako pri otrocih kot tudi pri odraslih in pri najstarejših," je dejal dr. Boštjan Šimunič

"Ti izsledki in ti zaključki bodo lahko neposredno prenosljivi na delo s pacienti, torej v njihovo pripravo, predvsem pa za hitrejše vračanje po poškodbah in boleznih," je dejal dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper.

Raziskava se počasi zaključuje, ostajajo pa nekatere hipoteze še neodgovorjene. Zato so se raziskovalci srečali s predstavniki italijanske vesoljske agencije, ki želijo z ZRS Koper sodelovanje nadaljevati.

Pa so vsi zdržali preizkus ležanja? "Nihče ni zapustil študije predčasno, vsi so zdržali do konca. Moram reči, da so bili vsi pozitivno presenečeni nad potekom študije," zaključuje Šimunič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
20 let tihozitja |  27 .09. 2023 ob  14: 25
Pester zakljucek poletne sezone