2012: za programe socialne zaščite namenjena skoraj četrtina BDP

Slovenija

Za programe socialne zaščite je bilo v Sloveniji leta 2012 namenjenih slabih devet milijonov evrov ali skoraj četrtino BDP. To je en odstotek manj kot leto prej predvsem zaradi sprememb zakonodaje na področju pokojnin in socialnega varstva. Področja, za katera so namenili največji del deleža BDP, so bila starost ter bolezen in zdravstveno varstvo.

Kot kažejo podatki Statističnega urada RS, je bil v letu 2012 največji del sredstev za socialno zaščito namenjen za področje starost, in sicer 3,5 milijona evrov v celotni strukturi izdatkov za socialne prejemke. Sledilo je področje bolezen in zdravstveno varstvo, kateremu je bilo namenjenih 2,8 milijona ali malo manj kot tretjina vseh sredstev.

Za področja družina in otroci, invalidnost in smrt hranitelja družine je bilo skupaj namenjenih skoraj četrtina vseh sredstev za socialne prejemke (dobrih 22 odstotkov). Preostali del sredstev pa je bil namenjen področjem brezposelnost, druge oblike socialne izključenosti in nastanitev.

V letu 2012 so se v primerjavi s predhodnim letom najbolj povečali izdatki za nastanitev - za 100 odstotkov. Sledili so izdatki za področja druge oblike socialne izključenosti (skoraj 13 odstotkov), bolezen in zdravstveno varstvo (za odstotek) in starost (za 0,1 odstotka). Izdatki za vsa preostala področja pa so se zmanjšali. Za invalidnost so se zmanjšali za dobrih osem odstotkov, za brezposelnost za nekaj več kot sedem odstotkov, za družina in otroci za dobrih pet odstotkov in za smrt hranitelja družine za nekaj več kot pet odstotkov.

Socialni prispevki so v letu 2012 predstavljali 5,8 milijona evrov ali skoraj dve tretjini virov za financiranje programov socialne zaščite. Večji del teh sredstev so predstavljali prispevki zavarovancev (dobrih 38 odstotkov) in prispevki delodajalcev (nekaj več kot 26 odstotkov in pol).

V skladu z evropsko metodologijo je bilo v letu 2012 v Sloveniji 629.791 upravičencev do pokojnin oziroma za 0,1 odstotka več glede na leto poprej. V primerjavi s prejšnjim letom se je povečalo število upravičencev do starostnih in družinskih pokojnin (za 0,6 odstotka), medtem ko se je število upravičencev do invalidskih pokojnin zmanjšalo za skoraj 15 odstotkov, še kažejo podatki statističnega urada.

Deli novico: