20 ODSTOTKOV GOSTINCEV NOČE PREVERJATI POGOJA PCT: Oglobili štiri bencinske servise, zaprli šest trgovin

Slovenija

Inšpektorji so v nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT v trgovinski in gostinski dejavnosti od 1. do 7. novembra po pojasnilih v.d. glavne tržne inšpektorice Martine Gašperlin opravili 648 nadzorov, pri tem so začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal. Stanje pri bencinskih servisih se izboljšuje, petina gostincev noče upoštevati ukrepa.

Tržna inšpekcija je v času nadzora v štirih primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, izdala tudi plačilne naloge. Vsi so bili izdani bencinskim servisom, ker niso preverjali pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri strankah, je na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 v Ljubljani danes dejala Gašperlinova.

Čez vikend so po celi Sloveniji pod drobnogled vzeli 153 trgovcev, skoraj polovica od teh je bila bencinskih servisov. Ti so namreč po njenih besedah še posebej problematični glede preverjanja pogoja PCT. V šestih primerih so inšpektorji z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam (v Izoli, Postojni in Mariboru) ter trem trgovinam (Kik, Tom Taylor in Tedi).

Bencinskima servisoma v Novi Gorici izrekli opozorilo

Od opravljenih nadzorov čez vikend so v nedeljo pregledali 13 bencinskih servisov na območju Dolenjske, ti niso bili problematični, 17 bencinskih servisov na območju Maribora, enega je inšpektor z ustno odločbo začasno zaprl do odprave nepravilnosti, ter šest bencinskih servisov na območju Nove Gorice, kjer so v dveh primerih izrekli opozorilo, saj so sicer zagotavljali preverjanje, a šele pri blagajni.

To, da trgovec pri blagajni vpraša za pogoj PCT, po pojasnilih Gašperlinove ni v redu. "Želimo doseči, da trgovec oz. prodajalec preveri PCT pri vhodu, na vstopni točki," je dejala.

Glede na ugotovitve se je stanje v zvezi s preverjanjem pogoja PCT na bencinskih servisih po njenih besedah sicer bistveno izboljšalo, ni pa še idealno. Gašperlinova si želi, da zavezanci izkoristijo prisotnost inšpektorja in ga vprašajo, če jim kaj glede odloka ni jasno.

Od 17 pregledanih nočnih klubov problematičen samo koprski

Inšpektorji so v soboto opravili tudi 17 nadzorov v nočnih klubih. Ti so večinoma poslovali v skladu s pravili, pregledovali so tako osebne dokumente kot PCT dokazila, tudi maksimalno število gostov ni bilo preseženo. V enem primeru, v gostinskem obratu v Kopru, pa je bila izdana ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti.

"Cilj naših nadzorov je zagotoviti spoštovanje pogoja PCT tako s strani uporabnikov kot ponudnikov storitev, zato ne želimo delati zgolj na statistiki, ker nam tekmovanje s številkami ne bo prineslo želenega rezultata," je še dejala Gašperlinova.

Medtem je inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po besedah direktorja Branka Podpečana prejšnji teden opravila poostren nadzor v gostinski dejavnosti, trgovini z živili in obratih za proizvodnjo živil. Opravili so 602 nadzora, pri tem pa v 111 ugotovili nepravilnost - ena se nanaša na trgovino, ostale na gostinske obrate.

Gostincem izrekli za 45.500 evrov glob

Po njegovih pojasnilih je šlo predvsem za pomanjkljivosti pri nadzoru pogoja PCT, izvajalci so denimo samo vprašali, ali je izpolnjen pogoj PCT ali ne, ali so samo pogledali potrdilo, niso pa preverjali pristnosti in veljavnosti QR kode. Zaradi tega je bilo izrečenih več ukrepov, skupaj je bilo glob za 45.500 evrov.

Kot je poudaril, je približno petina gostinskih lokalov, ki noče upoštevati teh ukrepov. "Ni namen našega nadzora izrekanje glob, vendar očitno drugače ne gre," je dodal.

Inšpektorji so tako zaprli en obrat, izdali so mu tudi upravno odločbo, medtem ko so ostali v času prisotnosti inšpektorjev vzpostavili vse pogoje, ki so potrebni, da lahko gostinski obrat obratuje.

Ker ni želela dati podatkov o pogoju PCT za zaposlene, 4000 evrov kazni

V primeru nepravilnosti v trgovini po njegovih pojasnilih poslovodja ni želela predstaviti podatkov o izpolnjevanju pogoja PCT za zaposlene, zaradi česar so izdali 4000 evrov globe.

Podpečan je ob tem poudaril, da poostrene nadzore izvajajo tudi ta teden, tako bo tudi prihodnji teden, pri tem pa bodo stopnjevali ukrepanje. Za kršitelje, ki niso pripravljeni upoštevati pogojev, bodo izrekali globe in začasno prepovedali delovanje.

Nadzor nad izvajanjem upoštevanja pogoja PCT vrši tudi inšpekcija Finančne uprave RS (Furs). Kot so sporočili s Fursa, je inšpekcija v ponedeljek in torek na terenu opravila 316 nadzorov, pri čemer so nepravilnosti zaznali v 67 primerih, od tega 58 na področju izpolnjevanja pogojev PCT in devet glede uporabe mask.

Izdali so štiri plačilne naloge v skupni višini 12.800 evrov in 62 opozoril, v enem primeru so izrekli tudi prepoved opravljanja dejavnosti - zavezanca so najprej opozorili na izvajanje ukrepov, a naslednji dan ob ponovnem nadzoru ugotovili, da ukrepa ne spoštuje, zato so mu do odprave nepravilnosti prepovedali opravljati dejavnost.

V treh mesecih Fursovi inšpektorji ugotovili 90 nepravilnosti

Inšpektorji sicer že dva meseca opozarjajo tudi izvajalce gostinske dejavnosti, da je treba ravnati odgovorno in skrbeti za zdravje svojih gostov, posebna pozornost je namenjena preverjanju izpolnjevanja pogojev PCT pri zaposlenih in preverjanju, na kakšen način so zavezanci za davek preverjali izpolnjevanje pogojev PCT pri uporabnikih storitev in obiskovalcih na prireditvah.

Fursovi inšpektorji so tako v obdobju od 19. julija do 17. oktobra preverili pogoje PCT na 519 lokacijah in ugotovili 90 nepravilnosti, za katere so kršiteljem izrekli le opozorila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  11 .11. 2021 ob  23: 27
-1
Jaz jih kupujem v trafiki pri banki v Kopru brez problema. Samo z masko.
Jazbetz |  11 .11. 2021 ob  21: 12
Martin Kacur: Ma ti praviš da se lahkjo gre po čike v trafiko. Včeraj sem šel do trafike po čike. Pa ne tiste trafike v katero vstopiš notri ampak navaden kiosk z okencem, kjer na veliko piše na listu nekaj v stilu "prepovedana prodaja izdelkov tistim, ki ne izpoljujejo PCT pogoja in ne pokažejo osebnega dokumenta" praktično... Še prideš tam z masko in hočejo PCT in osebni dokument, da kupiš čike?!? To je noro!!!!!! Ma kam smo prišli?! To je čista zajebancija v glavo.

Martin Kacur |  11 .11. 2021 ob  21: 01
Itak.
Jazbetz |  11 .11. 2021 ob  20: 48
Martin Kacur: Ma ti bi rabil tudi SSKJ, ne samo Leksikon Cankarjeve založbe

XD
Martin Kacur |  11 .11. 2021 ob  16: 57
-1
Itak, wikipesija in facebook so alfa in omega oziroma zaklasnica znanja. Si že kdaj slišal za leksikon Cankarjevw založbe? Tisto debelo rjavo knjigo, ki dela tudi wi-fija in elekrrike.

Diskeiminacija v tvojem primeru bi bila, če bi se jaz lahko cepil in testiral ti pa ne.
Zaradi tega obstaja lahko samo selekcija med tistimi, ki izpolnjujjo PCT pogoj in tistimi, ki ga nočejo. Sploh ker je testirnje zopet na stroške tistih, ki plačujemo davke. Edino kar moraš naredit je nastacit nos. Ne se bat ne boli.
manemebasat |  11 .11. 2021 ob  15: 33
Iste trde glave si kot vseved, pa ne v pravem pomenu besede, temvec eden kot od ''brihtnih'' komentatorjev na tem portalu. Ne razumes kaj pomeni diskriminacija. Pojdi na Wikipedio in si preberi. Sem kdaj trdil, da virusa ni? Debatiras kot mladoletnica z PMS.
manemebasat |  11 .11. 2021 ob  15: 32
Iste trde glave si kot vseved, pa ne v pravem pomenu besede, temvec eden kot od ''brihtnih'' komentatorjev na tem portalu. Ne razumes kaj pomeni diskriminacija. Pojdi na Wikipedio in si preberi. Sem kdaj trdil, da virusa ni? Debatiras kot mladoletnica z PMS.
Martin Kacur |  11 .11. 2021 ob  14: 14
-1
@manemebasat

Kaj tebi je težko spoštovat pravila? Res, da je večina takšnih kot je naša vlada, vendar hlede na situacijo je najmanj kat lahko naredo to, da pokažemo eno od zahtevanih potrdil. Če pa ne pa pojdi na kavo na avtomat na postaji. Po čike pa v trafiko. Ne gostincem razbijat bale ker te nemorejo postreči.

Ne želim tebe ali tvojim bližnjim, da zbolijo za virusom, za katerega nekateri trdijo da ga ni.
manemebasat |  11 .11. 2021 ob  13: 35
Kacur, mater si bedak! To je isto, kot so recimo rekli crncu, ki je hotel vstopiti v restavracijo pred petesetimi leti, da mora skozi zadnja vrata in jesti v kuhinji. Pa kaj si taka mona, da ne vidis, da ni nobene razlike med tema dvema slucajema? Ti razmisljas enako kot tisti za fukan redneck!
Jazbetz |  11 .11. 2021 ob  13: 22
Že v službi se moram testirat vsakih 48ur, in to samotestiranje ne velja kot pct drugje, kot v službi. Kaj bi ti hotu da se testiram 2x na 48 ur? To je vse noro!
Martin Kacur |  11 .11. 2021 ob  07: 44
-5
@jazbetz
Ma daj no, pojdi se testirat, zdaj je zastonj, in potem greš kamor hočeš. Še vedno imaš pa trafike in kavo iz avomata.
Pa zbudi se že enkrat.
Jazbetz |  11 .11. 2021 ob  02: 06
In ti Martin Kacur, podpiraš to svinjarijo, ki se nam dogaja? In to je še premila beseda, verjemi.
1