V PIRANU TARTINIJADA: Skladatelju se bo poklonil 170-članski orkester

Piran

V Piran se danes vrača Tartinijada. Na osrednjem Tartinijevem trgu se bo ob 330. obletnici rojstva velikemu skladatelju poklonil orkester 170 različno starih glasbenikov iz treh držav. Prireditev bo združila glasbenike godalnih inštrumentov različnih generacij ter stopenj izobrazbe in znanja.

Tartinijada je nastala leta 2012 kot bienalni dogodek, letos pa bo potekala četrtič. Tartinijade 2022 se bo udeležilo 166 otrok, mladostnikov ter amaterskih in profesionalnih glasbenikov iz Slovenije, Italije in Hrvaške, so sporočili organizatorji, Glasbeno društvo Viola v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Piran ter piransko območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Veličastni orkester Tartinijada bo vodil violinist Zdravko Pleše, ki je skupaj s Tino Bržan ustanovitelj dogodka, za festivalski orkester pa je tudi priredil Tartinijeve skladbe.

Jedro Tartinijade sicer tvorijo primorski glasbeniki, učenci, učitelji, orkestrski, komorni in solistični izvajalci, ki se vedno znova posvečajo in obeležujejo Tartinijevo ustvarjalnost in duh.

S koncertom se bodo poklonili 330. obletnici rojstva skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija. Ta je s svojo osebnostjo, umetniškim in znanstvenim delom zaznamoval svoj čas ter močno vplival na bodoče rodove ustvarjalcev na področju umetnosti in znanosti, so še poudarili organizatorji.

BONUS VIDEO: S kakšnimi izzivi se sooča Luka Koper?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija