STE ZADOSTI TELESNO AKTIVNI? Že toliko je dovolj, da zmanjšate tveganje za srčni infarkt in demenco

Trendi

Ve se, da je vsaka telesna aktivnost boljša kot nič, vendar bi si morali prizadevati doseči dovolj telesne aktivnosti, da zagotovite optimalno delovanje telesa. Nedavna raziskava strokovnjakov je potrdila to dejstvo.

Glede na ugotovitve nedavne raziskave ameriških zdravstvenih strokovnjakov je že samo dvakrat tedenski trening dovolj, da zmanjšate tveganje za srčni infarkt in demenco. Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da je vsaka telesna dejavnost koristna. Ni važno, ali gre za gospodinjska opravila ali za aktivnosti, ki jih izvajate med delom, piše Net.hr.

Vsi zdravi odrasli, stari od 18 do 65 let, bi morali na teden imeti vsaj 150 minut zmerno intenzivne vadbe ali vsaj 75 minut visoko intenzivne vadbe oziroma neko vmesno kombinacijo. Zmerno intenzivna vadba je takšna, ki dvigne srčni utrip do te mere, da je pogovor še udoben.

Ne glede na starost in telesno pripravljenost je pomembno, da se med vadbo vsaj nekoliko spotite. Najbolj optimalna je hoja in vsak lahko naredi toliko korakov, kot mu ustreza. Za mlajše ljudi je cilj na primer 10.000 korakov dnevno. Za starostnike pa je lahko dovolj že 3.000 ali 4.000 korakov. Če se vam zdi svet aktivnega življenja zapleten, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ta vam bo znal svetovati, kakšna vadba, predvsem pa koliko vadbe je primerno za vas glede na vaše zdravstveno stanje, starost in druge dejavnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija