ZVKD O GRADBENIH DELIH NA HOTELU PIRAN: "Ugotovili smo neskladja, o zadevi bo odločila upravna enota"

Piran

Če je kaj treba priznati vsaj nekaterim Pirančanom, je njihov boj za ohranitev zgodovinske vrednosti mesta, čeprav pri tem niso zmeraj uspešni. Spomnimo samo na "barbarsko" položen asfalt pred cerkvijo Marije Zdravja na Punti, pa na "tretjino izginulih tlakovcev" v Ulici IX. korpusa, na 60 metrov visok betonski zid, ki je v Fiesi nadomestil suhozidno gradnjo, okoljski inšpektor pa je ocenil, da primer ne spada med prednostne za obravnavo. Še bi lahko naštevali. Pred dnevi je v Piranu spet završalo, tokrat zaradi napovedi, da naj bi Hotel Piran zvišali za eno nadstropje. Lastnik hotela Eurotas Hoteli je za medije povedal, da bodo "izenačili sleme na enako višino, kjer je zdaj nižje ga bodo dvignili za 70 centimetrov". Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) pravijo, da so res ugotovili določena neskladja s predpisi prostorskih aktov.

Kot so za medije pred dnevi pojasnili v družbi Eurotas Hoteli, ki je lastnik Hotela Piran, nameravajo izenačiti celotno sleme na enako višino, kjer je zdaj nižje, ga bodo dvignili za 70 centimetrov. Tako bodo dobili pet dodatnih hotelskih sob. Za podrobnejša pojasnila smo se obrnili na ZVKD, ki mora v takih primerih podati mnenje.

Odgovorili so nam, da so kulturnovarstveno mnenje v zvezi s omenjeno projektno dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, ki predstavlja poseg v kulturni spomenik Piran – Mestno jedro, izdali.

"V procesu odločanja so bila naknadno ugotovljena določena neskladja s predpisi prostorskih aktov, zato smo v sodelovanju z Občino Piran in Upravno enoto (UE) Piran zahtevali predložitev dodatne študije vpliva na varovano kulturno dediščino, predvsem zaradi vedut in gabaritov mesta historičnega mestnega jedra z vidika varovanja značilnih vedut in silhuete. Po ponovnem pregledu dopolnjene dokumentacijo bomo, v kolikor bo potrebno, izdali novo oziroma dopolnili obstoječe mnenje in ga posredovali UE Piran, ki bo o zadevi odločila," pojasnjujejo na ZVKD Piran.

V Eurotas Hotelih pravijo, da jim je avgusta 2020 močan jugo dvignil streho. Na starem delu so jo začasno sanirali, na osrednjem (modrem) delu hotela pa je niso mogli, ker je pod njo vse dotrajano. Pri obnovi strehe želijo na treh točkah sleme dvigniti za 70 centimetrov in ga zravnati v enako linijo. Tako bodo prišli do dodatnega prostora in bodo trenutna skladišča, kjer so v šestdesetih letih bile postelje za zaposlene, uredili pet dodatnih hotelskih sob.

Na piranski upravni enoti so za medije potrdili, da vodijo postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo terase zaradi izvedbe protipoplavnih ukrepov in rekonstrukcijo ter delno nadzidavo podstrešja.

O vašem mnenju glede domnevne nadzidave Hotela Piran smo vas vprašali v naši anketi. Rezultati ne presenečajo: kar 79 odstotkov sodelujočih v anketi nadzidave ne bi dovolilo. Le 16 odstotkov sodelujočih je za nadgradnjo hotela, 5 odstotkov pa zadeva ne zanima.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Iniciativa za pravičen Piran |  18 .02. 2022 ob  11: 53
14
Zakaj KS Piran pri nekaterih primerih tako kriči, pri drugih je pa tiho? KS Piran pozivamo, da se opredeli še do črne gradnje njenega člana Petarosa!
SonjaK |  18 .02. 2022 ob  11: 44
15
Petaros si lahko na črno zgradi dodatno nadstropje na hiši, a hotel z vsemi mnenji in gradbenimi dovoljenji pa ne.
To je pa res diskriminacija.