ASFALT NA PUNTI SPROŽIL OGORČENE KRITIKE NA SOCIALNIH OMREŽJIH: Občina odgovarja tako!

Piran

Pred cerkvijo Marije Zdravja v Piranu so položili asfalt, na družbenih omrežjih pa je završalo. Očitki in kritike letijo na piransko občino, saj kar nekaj Pirančanov očitno meni, da je takšno početje 'barbarsko' in proti smernicam varovanja kulturne dediščine. Na Občini Piran očitke zavračajo.

Z asfaltiranjem pred cerkvijo Marije Zdravja na piranski Punti so pričeli v ponedeljek. Od takrat na družbenih omrežjih dežujejo kritike in očitki. Dejanje je bilo označeno za 'barbarsko' in v nasprotju z varovanjem kulturne dediščine, storjeno ravno v času, ko se Piran poteguje za Evropsko prestolnico kulture. A storjeno tudi v času, ko vlada zaradi epidemije koronavirusa izredno stanje in je zato pozornost na drugih stvareh manjša. Veliko Pirančanom, pa tudi drugim, je asfaltiranje še kako padlo v oči in izzvalo številne polemike.

Nekateri so prepričani, da asfalt kvari izgled starega mestnega jedra. Z deli so asfalterji sicer zaključili v sredo.

Na piranski občini odgovarjajo, da so se za poseg odločili, ker je bil ta predel od decembra 2016 razkopan in neurejen, domačini pa so ga poimenovali "pasje stranišče". Z asfaltiranjem naj bi le vzpostavili prvotno stanje po zaključku arheoloških del, ki jih je naročilo prejšnje vodstvo občine.

"Velja dodati, da so občani Pirana in številni turisti zadnja leta zelo glasno opozarjali, da je treba to območje nemudoma urediti. Velika večina prebivalcev poseg pozdravlja, se pa zavedamo, da noben poseg ni po volji vseh, še toliko bolj tistih, ki so morda želeli pri morebitnem tlakovanju ali kakšni drugi rekonstrukciji omenjene površine pridobiti morebitne finančne koristi," dodajajo.

Na Facebooku se je celo pojavila anketa o najprimernejši opciji ureditve trga na Punti.

Gre za začasno rešitev

Na občini ob tem poudarjajo, da gre za začasno rešitev, zato debelina asfalta meri le tri centimetre:

"Kot najbolj turistična občina v Sloveniji si ne moremo privoščiti, da bi turisti polagali brisače po "pasjem stranišču". Gramozna površina je hkrati nevarna in neprijetna za vse, ki tam parkirajo svoja osebna vozila in za vse tiste, ki se na tem priljubljenem delu Pirana zadržujejo kot turisti ali domačini."

Za takšno začasno rešitev je občina odštela 9500 evrov, kar se nekaterim zdi predrago. A na piranski občini ocenjujejo, da je "v primerjavi z vsemi zaprašenimi čevlji, poškodovanimi ženskimi petami, vidnimi pasjimi iztrebki in nejevoljo številnih Pirančanov, vse prej kot nesmotrna (rešitev)".

Dela so potekala v času izrednih razmer v državi, ko se je potrebno izogibati širšim stikom. Vendar na piranski občini pravijo, da so se dela izvajala na prostem. Ob tem pa naj bi jim tudi izvajalec zagotovil, da so delavci upoštevali priporočena varnostna navodila.

S tlakovanjem bi v danem trenutku izgubili vsaj 20 parkirnih mest

Na občini sicer nameravajo pred cerkvijo Marije Zdravja urediti tlakovan manjši mestni trg. V ta namen je bil narejen projekt, ki že ima soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Območje naj bi dokončno uredili, ko bodo uspeli ureditev novega mestnega trga uskladiti z lokalnimi prebivalci in ko bo zgrajena dodatna garažna hiša. Garažna hiša je predpogoj za zaprtje prometa na piranski Punti, še dodajajo na občini.

"Žal je treba pred ureditvijo piranske Punte, ob kateri bi prebivalci izgubili številna parkirna mesta, zagotoviti dodatna parkirišča na drugi lokaciji. S tlakovanjem omenjenega trga bi v danem trenutku izgubili vsaj 20 parkirnih mest. Dokler ne bomo imeli nove parkirne hiše, Občina Piran ne namerava ukinjati parkirnih mest na račun tlakovanja," še pravijo na občini.

Po objavi članka pa smo na naše uredništvo prejeli še pojasnilo Območne enote Piran Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Kot poudarjajo, niso izdali nobene odločbe, ki dovoljuje način ureditve mestnega prostora z asfaltiranjem: "Na sestanku na Občini Piran je ZVKDS zavzel stališče, da za asfaltiranje zaradi varstvenega režima mesta Piran ne more izdati pozitivne odločbe, niti za začasno obdobje, kot je bil predlog Občine Piran."

"S strani ZVKDS je bila Občini Piran predlagana drugačna rešitev, ki bi zagotovo bila le začasna in bi se talno površino zaščitilo z lesenim podom, ki bi bil izveden tako, da ne bi popolnoma zaprl talne površine in s tem povečanja vlage v tleh in na sosednjih objektih kot tudi v arheoloških ostalinah. Žal pa investitor v taki rešitvi ni videl možnosti ureditve parkiranja in se za tako rešitev ni odločil," so še zapisali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SonjaK |  20 .03. 2020 ob  20: 44
11
Ma kje ste bili kritiki do sedaj?!?!
Tisti mačji WC oz. peskovnik, ki je ostal kot zapuščina žličkarjev je bila prava SRAMOTA Pirana vključno z nekaterimi prebivalci. Raje vidim urejeno in čisto z asfaltom, kakor pa prašno in posrano v upanju na kamne, ki bi vam bili spet napačne barve. Dobro, da imate župana, ki zna pametno presoditi, kaj je v danem trenutku smotrno.
Lp iz Strunjana
Istrijan |  20 .03. 2020 ob  15: 16
19
Mogoče vsi skupaj pozabljajo, da pred posegom je bil tukaj asfalt.
Pač drugačne barve toda asfalt.

Kako bi pa zgledalo, da je povsod asfalt tam pa nekaj kamenja?
Ali se naredi vse v kamenju ali ne.
Tom |  20 .03. 2020 ob  14: 44
-5
Kakšen POTOP od odgovora Občine! Res, brezbrižnost in aroganca vejeta iz vsakega stavka, prav tako pa popolna odsotnost idej kam in kako.

Piran - EPK? Ma lepo vas prosim.
Veronika Izabela |  20 .03. 2020 ob  13: 41
11
Hvala bogu, da so se na občini končno zganili in počistili tisto pasje stranišče. Pritožujejo se pa itak vedno eni in isti, ki jih kljub njihovi glasnosti lahko v Piranu naštejemo na prste ene, morda največ dveh rok. To, da je med njimi najbolj glasna ženska, ki bi rada bila arhitektka, je pa zgolj krajinski arhitekt za sajenje grmičkov in tlakovanje pa itak ni nobena skrivnost. Piranska družbena beda, žal....
Tiramola  |  20 .03. 2020 ob  12: 23
Ugibam.
Dela je opravil Hartis ali Grafist.
Dežurni pobiralci občinskega denarja s pomočjo GGM-ja.
Lp