ZVEČER IZ VARŠAVE NOV EVAKUACIJSKI LET SLOVENCEV: Od tam je individualno nemogoče priti

Slovenija

Ponoči se je v Slovenijo prek Prage iz Filipinov vrnila skupina desetih Slovencev, je zjutraj za TV Slovenija povedal vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Iz Prage jih je pripeljalo slovensko vojaško letalo. Predvidoma zvečer pa bo iz Varšave poletelo letalo s slovenskimi državljani, ki se bodo tam zbrali, je napovedal.

Letalo bo iz Varšave proti Ljubljani lahko odpeljalo 50 ljudi, ki se vračajo iz različnih lokacij. "S Poljaki smo dogovorjeni, da lahko počakajo na varšavskem letališču, da se jih nabere za 50-sedežno letalo. Prihajajo pa iz srednjeazijskih do južnoameriških držav. Ljudi smo seznanjali, da bo iz Varšave opravljen prevoz domov, ker je sicer individualno iz Varšave nemogoče priti," je povedal Šter.

Pojasnil je, da je v tujini še precej slovenskih državljanov. "Vedno znova smo presenečeni, ker jih ne zmanjka."

Po njegovih besedah se zdaj ne pojavljajo več "avanturisti", ampak gre za posameznike oz. skupine, ki so v tujini ostali, ker so tam študirali, zaključevali svoje obveznosti. "Gre pa tudi še za potnike, ki so iskali pot domov in se jim je šele zdaj posrečilo dobiti kakšno letalo. Iz Južne Afrike recimo dolgo časa sploh ni bilo mogoče leteti proti Evropi," je povedal Šter.

Vsem slovenskim državljanom, ki so še v tujini in skušajo priti v domovino, skušajo svetovati predvsem, katere linije jih pripeljejo relativno blizu Slovenije. "Zelo uporabljena je linija Istanbul-Zagreb. Tudi letališča, ki v Evropi še delujejo, so dobro izhodišče za nadaljevanje poti, če zberemo večjo skupino," je povedal Šter.

Posameznikom pa svetujejo, da uporabijo kar se da hitro in varno pot do slovenske meje. "Od zagrebškega letališča do slovenske meje je pot brez izjeme omogočena vsem. Enako velja za pot od letališč v Münchnu, Frankfurtu ali na Dunaju, od koder je mogoča pot z vlakom do Gradca in nato do meje s Slovenijo," je še povedal Šter.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija