KOPRSKI EPIDEMIOLOG BORIS KOPILOVIĆ: "Vsaj še nekaj tednov, lahko tudi mesecev ne bomo mogli živeti tako, kot smo živeli" (VIDEO)

Koper

Regijski štab civilne zaščite za Notranjsko je včeraj prek Facebooka pripravil videokonferenco, na kateri je epidemiolog koprskega NIJZ Boris Kopilović spregovoril o aktualni tematiki – epidemiji novega koronavirusa in tem, zakaj se moramo držati ukrepov, kot je socialna distanca.

Boris Kopilović iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povedal, da je pričakovati, da bo število okuženih v Sloveniji še naprej naraščalo. Z ukrepi, ki jih sprejemamo, si želimo doseči, da bi to število čim manj naraslo in s tem umrlo čim manj ljudi.

Cepivo proti novemu virusu se predvideva čez približno leto dni. "Žal nimamo še cepiva, niti ustreznih protivirusnih zdravil. Za zdravljenje se izvaja predvsem podporna terapija. Kar je zdaj najpomembneje, je to, da skušamo doseči, da se okuži čim manj ljudi," poudarja.

Virus se najbolj prenaša kapljično, zato je najpomembnejša socialna distanca

"Vsi ti ukrepi, ki se jih moramo držati, niso samo zato, da zaščitimo sebe, ampak predvsem zato, da zaščitimo naše najbližje in tiste, ki so najbolj ogroženi; starejši, kronični bolniki. Če okužimo sebe, lahko okužimo tudi naše najbližje in med njimi te kronične bolnike in starejše," je pojasnil.

Najpomembnejši način prenosa virusa je kapljično, z osebe na osebo. Glavni ukrep za zajezitev okužb je torej, da smo čim manj v stiku z drugimi, je povedal Kopilović. Prenos virusa z dotikanjem površin, kot je embalaža hrane, ki jo kupimo v trgovini, ali reklam, ki nam jih poštar pusti v nabiralniku, ne sodi med pomembne načine prenosa. Važno pa je, da si po dotikanju takih površin dosledno in ustrezno umijemo roke, dodaja.

Kopilović je ponovil stališče NIJZ, da splošnega nošenja mask med populacijo ne svetujejo. "Predvsem zaradi tega, da ne bi ljudem dajalo nek občutek lažne varnosti."

Strogi ukrepi bi lahko veljali vse dokler ne dobimo cepiva

Nedavna javnomnenjska anketa je pokazala, da Slovence najbolj skrbi, koliko časa bo trajala epidemija in kdaj se bo življenje lahko vrnilo v normalo. Kopilović, ki je na videokonferenci odgovarjal na vprašanja prebivalcev, je spregovoril tudi o tem. "Strokovnjaki zaenkrat ne morejo napovedati, do kdaj bo trajala epidemija. Sigurno vsaj še nekaj tednov, lahko tudi mesecev ne bomo mogli živeti tako, kot smo živeli, preden se je ta virus pojavil med nami. To ne bo stvar, ki bo jutri ali pa naslednji teden ali čez dva tedna. Žal bo trajalo dlje časa," je povedal koprski epidemiolog.

"Kitajci so dokazali, da se da z doslednim držanjem pravil to krizo zajeziti, tako da nek dokaz imamo, da je to možno," je nadaljeval. Tudi če nam v Evropi s pomočjo strogih ukrepov uspe narediti to, kar je Kitajcem, se virus lahko še vedno vrne, zato bodo določeni ukrepi zagotovo trajali še nekaj časa, je dejal.

Kot ocenjuje, bodo strogi ukrepi veljali vse, dokler nam ne uspe dobiti cepiva. "Če pa bomo uspešni, kot so bili Kitajci, bomo pa verjetno lahko določene ukrepe sprostili, ampak od tega smo še daleč."

Celoten videoposnetek si lahko ogledate spodaj.

Pojasnila in odgovori na vaša vprašanja s strani dr. Boris Kopiloviča in Karmen Pahor dr..

Objavil/a Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko dne Torek, 24. marec 2020

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  26 .03. 2020 ob  10: 22
Končno je nekdo spregovoril iz same stroke. In tako je tudi prav, da se ne širijo lažne informacije prek medijev. Ker roko na srce nekdo, ki nima tri čiste o stroki, tako kot jaz v prvi vrsti, ne more bluzit oz. solit pamet prek medijev, češ to so "njegove špekulacije"...
Pozdravljam strokovno mnenje BORISA KOPILOVIĆA.
Glede cepiva pa tako, čez lužo niso najbolj optimistični....pustimo se presenetit