VOJSKA ZAENKRAT BREZ IZREDNIH POOBLASTIL: Minister se bo pogovoril še s poslanskimi skupinami (VIDEO)

Slovenija

Vlada v prihodnjih nekaj dneh ne vidi potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja na občine, je na današnji novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Na ministrstvu spremljajo tudi informacije o izvajanju odloka. Kršitev je malo, kar kaže na to, da so prebivalci omejitev zbiranja na javnih površinah vzeli resno, je dejal. Poleg tega se je vlada dogovorila, da iz dnevnega reda umakne Hojskov predlog o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila.

Policija je opravila okoli 5000 nadzorov javnih mest in drugih krajev zbiranja. Na policiji prejemajo tudi prijave občanov, teh je bilo nekaj čez 30. Kršitev odloka je malo, policisti kršitev zaznajo v dveh odstotkih vseh opravljenih preverjan. Ob tem minister Hojs pričakuje, da bo število kršitev še padalo.

Hojs je izpostavil, da državljani spoštujejo odlok in so razmere vzeli resno. Spomnil je tudi na razmere v sosednjih državah. Na Hrvaškem sprejemajo podoben ukrep omejitve gibanja, ki sicer omejuje tudi gibanja izven občin. Ukrepe omejitve gibanja pa so sprejeli tudi v Italiji.

"V Sloveniji tega vsaj v naslednjem dnevu, dveh ali treh ne načrtujemo. In v kolikor bo tudi v naslednjih dneh stopnja zavesti, zrelosti nacije na takšnem nivoju, kot je bila do sedaj, verjamem, da nam tega ne bo treba vpeljati," je povedal. Prebivalce je ponovno pozval, naj ostanejo doma. Spomnil je tudi na možnost gibanja, a dodaja, naj rekreacija poteka na primerni razdalji in ne v skupinah. Prednost pa naj imajo starejši, je dodal Hojs.

Hojs: "V tem trenutku predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski umaknjen"

Na torkovi seji se je vlada dogovorila, da iz dnevnega reda umakne predlog notranjega ministra Aleša Hojsa o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila. Minister se bo o aktivaciji pogovoril s poslanskimi skupinami. Nekatere pogovore je že opravil, drugi so predvideni do konca tega tedna. Vlada si namreč želi, da tudi poslanske skupine prispevajo ideje in razmišljanja o podelitvi izrednih pooblastil vojski, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister Hojs.

Povedal je, da je s poslanskima skupinama SDS in SNS, kjer njegov predlog podpirajo, že opravil pogovora. Danes se bo sestal še s poslansko skupino Levice, kjer imajo do njegovega predloga največ pomislekov. S preostalimi se bo sestal v četrtek in petek. Zadnji sestanek ima s poslansko skupino SD, srečanje je predvideno za petek ob 12. uri.

Po pogovorih se bodo odločili, ali bodo aktivacijo 37.a člena predlagali. "Skoraj prepričan sem, da bomo predlog podali," je dejal Hojs. Meni, da bodo s tem dali poslancem še eno priložnost, da v vmesnem času znova premislijo. V poslanskih skupinah so sicer izražali predvsem pomisleke o smotrnosti takšnega ukrepa in pomisleke o delovanju vojske v slovenskih mestih. A je minister danes ponovno pojasnil, da vojska ne bi patruljirala na cestah slovenskih mest, ampak bi delovala na južni meji.

Sprejeli ukrepe za zajezitev širjenja virusa med policisti

Po dogovoru z v. d. generalnega direktorja policije Antonom Travnerjem so namreč policiste razdelili v t. i. tretjinske slote. Tretjini policistov so odredili koriščenje starega dopusta, čakanje na delo ali delo na domu. S tem želijo preprečiti širjenje virusa med policisti. Če bo del policistov zbolel, pa jih lahko tudi nadomestijo z zdravimi. Pri nadomeščanju policistov, tako pravi Hojs, pa bi uporabili pomoč vojske.

Ukrepe so sprejeli v dogovoru s policisti, delodajalec po zakonu ne more odrediti prisilnega koriščenja dopusta. Vsi ukrepi, tako koriščenje dopusta kot čakanje na domu in delo na domu, se izvajajo sporazumno. Za razumevanje se je minister zahvalil tudi policijskima sindikatoma. "Pričakujem, da bodo v teh kriznih trenutkih mnogi, tudi sindikalisti, dojeli, da v tem trenutku ne napenjamo loka, ampak poskušamo zajeziti to epidemijo v največji možni meri," je opozoril.

Širjenja virusa pa med policisti sicer preprečujejo tudi z zmanjšanimi aktivnostmi na delovnem mestu. Tako na primer v patruljnem vozilu nista več dva policista, ampak vsak policist uporablja svoje vozilo. "S tem se zmanjša možnost prenosa okužbe, po drugi strani pa s patruljiranjem, z večjim številom policijskih avtomobilov, demonstrativno pokažemo, da stvari nadzorujemo," je povedal minister.

Vlada pa je v torek zvečer sprejela ukrep, da se na nekdanjih mejnih prehodih z Avstrijo vzpostavi kontrolne točke. Podobne kontrolne točke ima Slovenija že vzpostavljene na meji z Italijo. Kot je izpostavil Hojs, si Slovenija ne želi postati "žep" za tujce. V zadnjih dneh je namreč v Ljubljani obstalo več tujcev, predvsem državljanov Srbije, ki se niso mogli vrniti v domovino. Po diplomatski rešitvi jih bodo danes in v četrtek v Srbijo prepeljali v dveh konvojih. "Omejili smo možnost vstopa tistim, ki ne bo mogli nadaljevati poti iz Slovenije v domovino. Govorimo o državljanih jugovzhodne Evrope, Srbih, Bolgarih in Romunih. Slovenija ne more postati žep," je dejal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  25 .03. 2020 ob  14: 32
Slovenci ostanite doma! V Istri vas nočemo!
Koper |  25 .03. 2020 ob  13: 35
Omejitev gibanja bi morala bit.
Nujno,obvezno in takoj!
In sicer po regijah.
Ni od države pošteno,da je nekdo doma in skrbi za to,da se virus ne prenaša,
Po drugi strani pa pokažejo registrske LJ in KR,ki pridejo srfat.
Isto,kot Italijani,...