ZOO Ljubljana: Risa še vedno pogrešajo

Kronika

V Živalskem vrtu Ljubljana so ob današnjem pregledu vrta ugotovili, da so vse živali v svojih ogradah, žive in zdrave, le pobegla risa sta še vedno na prostosti. K plenu ali v svojo ogrado se ponoči nista vrnila in tudi v pasti ju še niso uspeli uloviti, so sporočili iz živalskega vrta.

Risa se kljub pastem, ki so jima jih nastavili, nista vrnila v ogrado, prav tako nista pojedla obroka. Je pa res, da doslej nista bila lačna. Že danes ponoči bosta po besedah strokovne vodje živalskega vrta Barbare Mihelič morala poiskati hrano. "Se bosta pa verjetno bistveno raje odločila za nekaj živega kot mrtvega, saj je to za mačke velik izziv," pravi Miheličeva.

V živalskem vrtu se najbolj bojijo, da ne bi uplenila mačjih pand, saj mladi in izredno dragoceni par kaže znake, da bi spomladi lahko pričakali tudi prve mladiče. Odlov z anestezijo in selitev breje samice bi bila lahko zelo problematična, saj lahko povzroči izgubo nerojenih mladičev ter stres in poškodbo živali.

V živalskem vrtu po besedah Miheličeve prejemajo vrsto lažnih alarmnih klicev. Terenska ter nočna dežurna ekipa sta se tako kar trikrat odzvali na obvestilo policije. Tako sta denimo popoldne dva sprehajalca verjetno zamenjala večjo dolgodlako mačko z risom, vendar so majhne sveže sledi v snegu nedvomno pokazale, da je šlo za mačko. V živalskem vrtu verjamejo, da so nameni občanov dobri, kljub temu pa so na njihovi spletni strani pripravili nekaj napotkov, kako ločiti risa od mačke, in njune sledi.

Kot še zagotavljajo v živalskem vrtu, se po najboljših močeh trudijo, da bi vsaj spodnji del živalskega vrta čim prej lahko odprli za javnost in pričeli s sanacijo zgornjega, najbolj prizadetega dela vrta. Bo pa živalski vrt spomladi zagotovo drugačen, saj je podrto drevje v veliki meri odprlo pot svetlobi, pa tudi eroziji, so v sporočilu za javnost še navedli v živalskem vrtu.

Drago |  05 .02. 2014 ob  18: 54
Upam, da jih ne bodo ujeli. Tako bomo dobili 2 risa nazaj v naravo. Upam, da sta moški in ženka. Naj se svobodno ljubita v naravi.