V živolovko se je namesto risinje ujela samica alpskega kozoroga

Kronika

V ZOO Ljubljana so z željo, da bi vanjo ujeli pobeglo risinjo, nastavili živolovko, v past pa se je ujela devet let stara samica alpskega kozoroga, so sporočili iz živalskega vrta. Delavci sicer pospešeno urejajo podrta in polomljena drevesa, živalski vrt pa bo predvidoma odprt za javnost do začetka šolskih počitnic, so še zapisali.

Če bi kdo videl risinjo ali našel njen plen, v živalskem vrtu naprošajo, naj jih o tem nemudoma obvesti in če je le mogoče in varno, gibanje risinje spremlja do njihovega prihoda. Hkrati opozarjajo, naj se ne zasleduje risinje s psi, saj bi lahko risinja v stiski zasledujočega psa tudi napadla.

V nedeljo se je v ZOO Ljubljana oglasil redni obiskovalec Rožnika, ki je risinjo fotografiral, a pri sebi ni imel mobilnega telefona, zato ob njej ni mogel počakati. Zaposleni iz ljubljanskega ZOO so se nemudoma odpravili na kraj najdbe, vendar risinje tam ni bilo več, so še pojasnili. V ZOO sicer nadaljujejo s sanacijo škode, ki jo je povzročil žledolom, saj želijo vrata živalskega vrta odpreti do začetka zimske šolskih počitnic.

Vrata pa je ponovno odprlo Zavetišče Ljubljana. Pretekli vikend ga je namreč zaradi dviga podtalnice prizadela poplava, ki so jo ob pomoči gasilcev uspešno sanirali. Kot so zapisali v ljubljanskem živalskem vrtu, hujših posledic ni. Trenutno v zavetišču biva 45 psov in 50 mačk, dva kunca, dva deguja ter dve podgani. Kljub težavam so vse živali oskrbljene in na varnem, zagotavljajo v ZOO Ljubljana.