Samec risa iz ljubljanskega živalskega vrta se je ujel v živolovko

Kronika

Samec risa iz ljubljanskega živalskega vrta se je danes okoli štirih zjutraj ujel v živolovko, so sporočili iz vrta in pojasnili, da se je ris ujel po tem, ko se je vrnil k plenu. V živalskem vrtu so se poleg tega ponoči soočali tudi s ponovnim obsežnim lomljenjem in padci dreves, ki so zaprla nekatere poti v vrtu.

Sms sporočilo o tem, da se je nekaj ujelo v živolovko, so v živalskem vrtu prejeli ob četrti uri in šest minut. Dežurni veterinar in nočna oskrbnica živalskega vrta sta s puško za omamljanje, ponjavo in transportno kletko odpravila v ogrado gamsov, kjer sta v pasti našla zelo vznemirjenega risa. Žival sta takoj uspavala, mu vzela kri za preiskave in ga prenesla v transportno kletko. "Pred ambulanto ga je veterinar zbudil iz narkoze, sedaj se v transportni kletki pod nadzorom prebuja in čaka na premestitev v začasno varno bivališče," so pojasnili v živalskem vrtu.

V sporočilu za javnost so zapisali tudi, da je ponoči zaradi dviga temperatur na območju živalskega vrta prišlo do drugega obsežnega lomljenja in padcev dreves, ki so ponovno zaprla poti na zgornjem delu vrta. "Zaposleni se bodo kljub temu trudili, da jih ponovno odprejo, vendar je varnost ljudi sedaj na prvem mestu. Zjutraj smo preverili tudi vse živali v tem delu vrta in so vse nepoškodovane in preskrbljene v svojih ogradah," so dodali.