ZAPLET NA SOJENJU ZA UGRABITEV V ANKARANU: Odvetnik zahteva izločitev zapisničarke, poskušajo obtoženi zavlačevati?

Kronika

Sojenja trojici zaradi ugrabitve pokojnega Danijela Božića še ne bo kmalu konec. Na današnjem naroku se je zapletlo, ker je obtoženi Dragan Čikojević ob nenavzočnosti preklical soglasje k branju listin, soobtoženi Klemen Kadivec pa je umaknil soglasje, da ga zastopa nadomestna odvetnica. Sodišče je sicer pospešilo tempo obravnav.

Samo za ta teden so sklicani kar trije naroki glavne obravnave. Z zaključkom prvostopenjskega sojenja se mudi, saj bo v začetku aprila minilo dve leti od vložitve obtožnice, zaradi česar bi sodišče moralo iz pripora izpustiti tretjega obtoženca Bojana Stanojevića. Ljubljansko sodišče je namreč za Kadivca odredilo pripor še v drugi zadevi.

Na današnjem naroku se je zapletlo že na začetku, saj je Čikojević, ki se sicer praviloma ne udeležuje narokov, preklical soglasje za izvajanje listinskih dokazov v nenavzočnosti.

Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je nato po daljšem premoru naznanila, da so Čikojeviću dejansko odredili izolacijo in da je njegova odsotnost opravičena, nato pa je odločila, da zaradi smotrnosti obtoženca začasno izločijo iz postopka.

Nato je Kadivec naznanil, da umika soglasje, da bi ga danes branila nadomestna odvetnica Milena Marković. Ob branju dokazov pa je poudaril, da ima občutek, da mu je kršena pravica do obrambe, saj brez svojega odvetnika ne more dajati pripomb ali ugovorov na dokaze. Markovičeva pa je opozorila, da je še v torek bilo predvideno zaslišanje prič in ne branje dokazov. Gre za obsežno zadevo, poleg tega pa je njena stranka v priporu imela kontakt samo s svojim odvetnikom, je dodala.

Sodnica je pojasnila, da je možno dajati pripombe na dokaze vse do konca postopka.

Kot so poročale Primorske novice, je na ponedeljkovem naroku odvetnik Branko Gvozdić, ki zagovarja Stanojevića, predlagal izločitev sodnice, tožilke Tamare Pahor in celo zapisničarke. Enako je predlaga Kadivčev zagovornik Dejan Marković. Sodnica Tomazini Tonejc je njun predlog zavrgla s pojasnilom, da gre za očitno zavlačevanje in poskus spodkopavanja avtoritete sodišča.

Pri današnjem branju listinskih dokazov so med drugim prebrali anonimno prijavo policiji, po kateri naj bi v hiši, kjer je bival Čikojević, izdelovali in preprodajali drogo, ter zaznamek o pogovoru kriminalistov z Žarkom Tešanovićem. Slednjemu sta kriminalista ponudila tudi zaščito, ki pa jo je zavrnil z besedami, da raje umre na ulici.

Obtožnica Kadivcu, črnogorskemu državljanu Stanojeviću in Čikojeviću očita, da so skupaj s še neznanima storilcema podrobno načrtovali ugrabitev pokojnega Božića in poskušali ugrabiti Žarka Tešanovića z namenom, da jima povzročijo najmanj hude poškodbe. S tem naj bi ju prisilili, da opustita posle s prepovedanimi drogami, ter izsilili informacijo o tem, kje je ukradeno blago oz. denar.

35-letnega Božića so decembra 2019 po tistem, ko je dobra dva tedna prej izginil v Ankaranu, našli mrtvega v okolici Kranja, umrl pa je zaradi nasilnega dejanja. Policija je ob njegovem izginotju na območju Ankarana obravnavala kaznivi dejanji nasilništva ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Istega dne je policija tudi prijela 29-letna državljana Slovenije in Črne gore, za oba je preiskovalni sodnik tedaj odredil pripor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  28 .01. 2022 ob  10: 37
Kriminal odvetniki, ki ščitijo kriminalce...Branko Gvozdić...ta ima tudi veliko nesnage na glavi...tudi ti boš en dan v čuzi !