ZA KURJENJE NA PLAŽI PREDVIDENA GLOBA 200 EVROV: Če opazite tako početje, pokličite občinsko redarstvo (FOTO)

Piran

V zadnjih dneh so na družbenih omrežjih dvignile veliko prahu fotografije iz Portoroža, s katerih je razvidno, da obiskovalec zakuri 'roštilj' kar sredi plaže. Večina komentatorjev ni odobravala takega početja, iz njihovih odzivov pa je jasno, da ne gre za osamljen primer in da je taka praksa na naši obali očitno kar pogosta.

Prizori kurjenja na naših plažah, objavljeni na Facebooku.

Fotografije 'roštiljade' na plaži so mnogi pospremili z vprašanjem, kje je bila redarska služba. Na piranski občini smo se pozanimali, ali je takšno početje sredi urejenih plaž sploh dovoljeno in kako je na divjih plažah. V obeh primerih tovrstni 'pikniki' na plažah niso dovoljeni, so odgovorili z občine.

Obiskovalci plaž, ki jih tako početje moti, lahko o tem obvestijo občinsko redarstvo na telefonsko številko 080 10 55, so sporočili s piranske občine. Kot so nam pojasnili, je za vse, ki kurijo na prostem, predvidena globa 200 evrov. Na vprašanje, koliko pogosto se v piranski občini soočajo s prijavami takšnih kršiteljev, so odgovorili, da do sedaj niso prejeli še nobene.

Z vprašanji o piknikih s kurjenjem roštilja na plaži smo se obrnili tudi na Policijsko upravo (PU) Koper, kjer so nam potrdili, da to ne sodi v pristojnost policije. "Omejitve so lahko predpisane s strani lokalnih skupnosti ali upravljalcev kopališč. V tem primeru so za ukrepanje pristojne občinske inšpekcije in redarstva," so odgovorili.

V katerih primerih lahko ukrepa policija?

"V zvezi s problematiko piknikov na plaži bi policija v trenutni situaciji lahko ukrepala v primeru, da je kršen Odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Republiki Sloveniji, v kolikor bi bila medsebojna razdalja med osebami manjša od dovoljene," so pojasnili, in dodali, da bi v primeru ugotovitve kršitve policisti napisali predlog drugemu prekrškovnemu organu (Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije).

"Prav tako bi policija lahko ukrepala v času razglasitve velike požarne ogroženosti, ko je prepovedano kurjenje v naravnem okolju. V primeru ugotovljene kršitve je na podlagi Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju za posameznika predvidena kazen v višini 200 evrov," še odgovarjajo na PU Koper.

Kar zadeva prijav na temo piknikov in kurjenja na plaži, pa so v zadnjem letu dni prejeli dve prijavi. V obeh primerih je šlo za kršitev odloka o začasni omejitvi zbiranja na javnih krajih. V obeh primerih so policisti napisali predlog drugemu zdravstvenemu inšpektoratu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  28 .06. 2020 ob  14: 23
Drugod po svetu imajo res te navade roštiljanja.
A imajo za to primerno urejene parke.
Na naši obali tega ni in če bi vsak piknikiral na plaži po svoje bi to bilo podobno kampu.
Zato pa imamo na plažah restavracije.
Puter in marmelada |  27 .06. 2020 ob  00: 05
-6
Zanimanja za rostiljado je ogromno,ker pa je prepovedano se ljudje zgrazajo...
Ma mimogrede,kaj tisti velik kontejner za smeti res spada na plazo?
Dobro ok,boljse kot na plocniku
Istriano |  26 .06. 2020 ob  21: 19
V Berlinu lahko roštiljiraš v vseh parkih v centru mesta in to legalno in brez težav pri nas pa niti na Belih skalah ne smeš več imeti žar, kot sem to počel prej 45 let.
Koper |  26 .06. 2020 ob  17: 11
To ne da se ne odobrava,to sploh ni normalno.
Tegq bo najbrž vse več.
Mogoče je pa to turizem na bone.
Da podpremo gostinstvo.
Danjel |  26 .06. 2020 ob  15: 06
Saj je blo že nemalo tujcev v Idriji , piromanov k so hotli zažgat bolnico, kokain , heroin v bolnici. Vse to sem videl in povedal tehnikom. Celo nož so enkrat ukradli. Laž ima kratke noge. Ali se bolje vprašamo, ima smisel klicat redarje da ga dajo v idrijo? Ima, edino če plača zdravljenje njihova država. Pa tam ga bodo naučili malo vojaške discipline da se ne kadi jule na plaži in pali roštiljado saj ogroža okolico in je nevarnost vžiga (požar).