VSE VEČ MLAJŠIH ZBOLI ZA RAKOM: Doslej najbolj obsežna tovrstna raziskava razkrila razloge

Svet

V zadnjih treh desetletjih se je število primerov raka med ljudmi, mlajšimi od 50 let, znatno povečalo in sicer za kar 80 odstotkov! In kaj so razlogi?

Izsledki aziskave, ki zajema analizo podatkov iz 204 držav ter regij za 29 različnih vrst raka in je bila izvedena v sodelovanju med Univerzo v Edinburghu in Medicinsko fakulteto Univerze v Hangčouju, so bili objavljeni v reviji BMJ Oncology.

Rezultati so vznemirili zdravstveno skupnost. V letu 1990 je bilo med ljudmi, mlajšimi od 50 let, ugotovljenih 1,82 milijona primerov raka, medtem ko je število primerov leta 2019 naraslo na 3,26 milijona. Število smrti zaradi raka v tej starostni skupini se je povečalo za 27 odstotkov, kar pomeni, da je leta 2019 zaradi raka umrlo več kot milijon ljudi, ki niso dosegli 50. leta starosti.

Kljub temu, da še ni popolnega razumevanja vzrokov za to naraščanje, strokovnjaki izpostavljajo več verjetnih dejavnikov. Poleg genetskih predispozicij so med najpomembnejšimi nezdrava prehrana, ki vključuje pretirano uživanje rdečega mesa in soli ter premajhnega vnosa sadja in mlečnih izdelkov, kajenje, pitje alkohola, pomanjkanje telesne aktivnosti in prekomerna telesna teža. Skratka, spremembe življenjskega sloga bi lahko znatno zmanjšale tveganje za raka.

Med najpogostejšimi oblikami raka v tej starostni skupini je rak dojke. Sledijo mu raki sapnika, pljuč, želodca in črevesja. Največji delež obolelih najdemo v Severni Ameriki, Oceaniji in zahodni Evropi, medtem ko je delež smrti najvišji v Oceaniji, vzhodni Evropi in srednji Aziji.

Na podlagi pridobljenih podatkov so strokovnjaki izračunali, da se bo število primerov raka med mlajšimi od 50 let do leta 2030 povečalo za dodatnih 31 odstotkov, število smrti pa za 21 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .09. 2023 ob  18: 43
Jaka raziskava.Alkohol,kajenje,nezdrava hrana,so med možnimi vzroki že stoletje.