VIZJAK V PIRANU IZPOSTAVIL VROČO TEMO – JERNEJEV KANAL: "Preveč piarovskega dogajanja, premalo pa rešitev"

Piran

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je danes po obisku Morske biološke postaje (MBP) Piran napovedal nadaljevanje dogovarjanj za krepitev okoljskih monitoringov, ki jih izvaja MBP. Prav tako je ministrstvo pripravljeno pomagati pri zamenjavi 20 let starega raziskovalnega plovila s sodobnejšo in čistejšo ladjo.

Morska biološka postaja predstavlja pomembno nacionalno ustanovo na področju raziskovanja morja in obale, je v izjavi za medije po obisku piranske postaje poudaril Vizjak.

Kot je dodal, so ga med srečanjem opozorili tudi na dejstvo, da kljub danim zavezam Slovenija še ne spremlja vseh parametrov, ki bi jih bila dolžna v skladu z vodno direktivo in morsko strategijo. Tako je minister napovedal, da bodo na ravni strokovnjakov nadaljevali dogovore o tem, v kakšni smeri okrepiti monitoring, da bo ta bliže predpisom oz. danim zavezam.

Matjaž Kuntner, direktor Nacionalnega inštituta za biologijo, pod okrilje katerega deluje MBP, pa je izpostavil sodelovanje z ministrstvom zlasti na področju monitoringa slovenskega obalnega morja, ki tvorno poteka že desetletja "in ki ga nameravamo skupaj še nadgraditi z morda dodatnimi postajami vzorčenja".

Vizjak je bil med drugim tudi na krovu raziskovalne ladje Sagita, ki pa je stara že 20 let. Po besedah Kuntnerja je plovilo "precej dotrajano, predvsem pa je okoljsko zastarelo in nečisto". Tudi Vizjak se zaveda, da bo Sagito treba zamenjati, in napovedal, da bodo na ministrstvu v okviru podnebnega sklada pomagali pri pridobitvi novega plovila s trajnostnim oz. električnim pogonom.

Glede zatečenega stanja v Jernejevem kanalu pa je Vizjak pojasnil, da se je že srečal z direktorjem podjetja Soline Klavdijem Godničem, predstavniki ministrstva pa so se prav tako pogovorili s piranskim županom Đeniom Zadkovićem. Minister je ocenil, da je bilo v preteklosti "preveč piarovskega dogajanja, premalo pa rešitev", ter izrazil prepričanje, da bodo brez nastavljanja kamer poiskali primerno rešitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija