VIDEO: V Bezovici se je znova kotalilo kamenje, 10-tonska skala le še 20 metrov od hiš!

Koper

V Bezovici pri Kopru je bilo danes znova zelo napeto. Ravno ko so prišli delavci, ki bodo začeli s sanacijo plazu in ogromne sklale, ki grozi, da bo v dolino "odnesla" celo vas, se je sprožil nov rušilni val kamenja. Tokrat že tretjič v dobrem mesecu dni.

Mirjan Cunja

Decembra se je prvič sprožil plaz, ki je prestrašil krajane. Zgodba se je ponovila pred desetimi dnevi, danes pa je vrag vzel šalo. Ponavljajoči plazovi in kamenje si utirajo pot po gozdu. Drevesa so podrta, 10-tonska skala se je tako danes prikotalila praktično do ceste. Preko ceste pa se že nahajajo prve hiše. "Sedaj je gozd uničen. Naslednje plazenje kamenja bo zagotovo prišlo do ceste, nato pa še čez," je dejal krajan Mirjan Cunja, ki budno spremlja dogajanje pod Kraškim robom.

Številne novinarske ekipe so bile danes na terenu, ker naj bi se začela sanacija, ki jo financira Mestna občina Koper, ravno tedaj pa se je znova sprožilo. Približno 500 kubičnih metrov kamenja se je vsulo proti vasi, kar je ujel tudi objektiv (video).

Skale, ki jih sedaj držijo manjši bori, so tako tik pred vasjo, domačini so v strahu. Še najraje bi videli, da bi se vse skale zminirale in material počasi odpeljal. A tik nad Kraškim robom poteka železnica, Slovenske železnice pa ne dovolijo, da bi se miniralo 140 metrov od tirov. Rešitev, ki jo ponuja občina, je izgradnja lovilnih nasipov. Vprašanje je sedaj tudi to, kdo bo pristal na gradnjo, saj bo ta potekala v zelo nevarnih pogojih. Delavci so si danes ogledovali teren in ugotovili, da morajo sprva utrditi pot, po kateri bodo lahko pripeljali gradbeno mehanizacijo do kritične točke.

Situacijo so si ogledali geologi, poveljnik Civilne zaščite MOK Vilij Bržan in vodja enote za zaščito in reševanje Igor Rakar. Oba sta se strinjala, da je treba hitro ukrepati, zato pričakujeta čimprejšnji začetek sanacije.

Situacijo pa so si tokrat ogledali tudi policisti, ki bodo, v kolikor bodo menili, da je stanje kritično, morda zahtevali tudi zaprtje ceste Bezovica–Podpeč in evakuacijo večjega dela vasi.

@@majnost |  28 .01. 2014 ob  14: 15
-1
planinske poti so eno. Lahko se jih zapre, se reče, da je nevarno. Ampak tukaj grozi celi vasi. In ne, ne gre za volilno leto. Pejdi si pogledat. Usuvat se je res začelo decembra in je zadeva precej strašna. Če bi živel v Bezovici bi iskal možnost kako it drugam, sploh po zadnjem usuvanjo.
@majhnost |  28 .01. 2014 ob  12: 55
Če bi kaj tam okoli pešačil po planinskih poteh oz. kolesaril bi vedel, da ti nad glavo visijo skalote že veliko let na kar tudi domačini že dlje opozarjajo. Očitno pa mora zagrmeti v predvolilnem letu.
majhnost |  28 .01. 2014 ob  11: 47
-1
to je to, kar vas zaznamuje. Majhnost. obešate se na malenkosti, ne vidite pa 2 cm pred seboj. Nič čudnega, da gre ta država v maloro ...
Geograf |  28 .01. 2014 ob  10: 41
Bezovica je pri Kopru toliko kot Rakitovec in Zazid pri Kozini!!!
?! |  28 .01. 2014 ob  08: 45
Ma kaj se greste lektorje, ko ne dojamete niti bistvo članka! Žalostno!
bzvišca |  28 .01. 2014 ob  08: 40
ki je važna slovnica pri takem prispevku ...........ne kamenje in skale ki pretijo ljudem........dragi Janez pridi ti malo posnet al slikat pa da te malo vsuje ali usuje....
geđo |  28 .01. 2014 ob  08: 36
Ampak ok, tokrat je vsaj spisal več kot 100 znakov.
@janez |  27 .01. 2014 ob  23: 48
jaka vran pa res ni novinar.. prosim te..
Janez |  27 .01. 2014 ob  20: 41
-1
@Jaka Vran: Ni usulo, ampak vsulo. Mogoče ti gre snemanje res od rok, a pravopisje in s tem slovnična ustreznost, ni ravno tvoja "paradna disciplina". Opaziti je mogoče še nekaj slovničnih akrobacij. Kje so? Razišči, saj si novinar.