Bezovica: 1600 kubičnih metrov materiala sedaj varuje vas

Koper

Najnujnejša dela, tista, ki domačinom iz Bezovice omogočajo kolikor toliko miren spanec, so zaključena. Prva faza zaščite pred mogočnim plazom zemlje in kamenja je pod streho. Sedaj je na vrsti država, ki bi morala zbrati potrebna sredstva v čim krajšem času, da se lahko izvede dokončna sanacija območja.

Ogromna skala nad Bezovico je od Kraškega roba odstopila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je gradila železniška proga. Miniranje je naredilo veliko razpoko, ki ji domačini niso dajali preveč pomena. Skoraj 50 let se za skalo ni zmenil nihče, vse pa se je čez noč spremenilo septembra 2010. Tedaj je obilno deževje spiralo kamnino in zemljo, zaradi precej razmočenega terena se je skala začela odmikati od roba. 

Nevarnosti, da bi se ogroma gmota zvalila na vas, ni, težavo pa predstavlja zemeljski plaz, ki ga omenjena skala sproža proti dolini. Še večja težava je kamenje, ki polzi ob trenju skale s Kraškim robom. Ogromne skale, težke tudi do 30 ton, so se tako začele valiti proti dolini. Samo v zadnjih mesecih so krajani slišali tri podore, ena skala se je prikotalila na vsega 10 metrov od ceste, takoj čez cesto so že prve hiše. 

Hitra sanacija končana, sedaj je treba najti pravo rešitev

Vse pogostejši in intenzivnejši podori kamenja, ki so se približevali vasi, so dali vedeti, da je vrag vzel šalo in da je treba nemudoma ukrepati. Mestna občina Koper je našla sredstva za nujno sanacijo. Za izgradnjo lovilnega nasipa so porabili 92.000 evrov. 

"To je interventni ukrep, najnujnejša zaščita, s katero se zagotavlja varnost, dokler ne bo izdelan projekt za celovito sanacijo. Projekt je še v izdelavi, aprila pa bo izdelan in bo pokazal, kaj bo treba storiti," je pojasnil Igor Rakar, vodja službe za zaščito in reševanje Koper.

Jarek z nasipom je dolg 100 metrov in preprečuje kamenju, da bi doseglo hiše v Bezovici. Delavci so porabili 1600 kubičnih metrov materiala, ki je bil deponiran tik pod Kraškim robom še v času izgradnje železnice. Dela so potekala mesec dni, vse skupaj je oteževalo slabo vreme, kar je pomenilo veliko blata, sicer bi lahko bil nasip zgrajen v dveh tednih.

Je dal kdo |  06 .03. 2014 ob  15: 30
garancijo na to? Ne da se zastopen, ma malo nizki so ti nasipi za tisto skalo. Da ni blo vse skupaj samo manja šoldi...
Pravi Žabar |  05 .03. 2014 ob  23: 16
@Žabar
Očitno si nepismen! Preštej koliko poslancev v parlamentu je iz Ljubljane, potem poglej državna podjetja in preveri pedigre direktorjev, ljubljančanov je najmanj. Pridi živet v Ljubljano, kjer je m2 stanovanja najdražji v Sloveniji, kjer so cene v lokalih najvišje. Še raje pa ljubljančani vidimo da se ljudje tvojega kova odcepijo in naredijo svojo državo, nedvomim da bi ti, ki si tako nezadovoljen s svojim življenjem takoj našel kakšno ministrsko mesto zase. Jaz bi te celo predlagal za gospodarskega ministra, uspeh je zagotovljen, če ga pa ne bi bilo bi pa spet bili drugi krivi za neuspeh... če ne ljubljančani, pa koprčani, KAJNE?
@Žabar |  05 .03. 2014 ob  20: 30
Žabarji brez politike umreste od lakote. Razen politikanstva ne producirate nič, samo jemljete ostalim regijam in gradite centralistično etatistično kriminalno oblast. V tem je keč. Capito?
RE @pepič | danes ob 07:55  |  05 .03. 2014 ob  12: 25
Vsaka država nam ukrade ter preda po pol Istre Hrvatom. Vi pa še glasujete, da jo predajate prostovoljno. Prav vam je. Še malo pa bo Hrvaška do Izole.
Pravilno |  05 .03. 2014 ob  12: 22
Vas Bazovica sedaj varuje 1600 kubičnih metrov materijala. Tisti vaš naslov pa pove kot, da vaščani varujejo 1600 kubičnih metrov materiala, Biče, da je na FDV bolj važna politična usmerjenost študentov kot znanje slovenščine. Nova Kumrovec fakulteta.
Žabar |  05 .03. 2014 ob  09: 48
-1
@pepič
Organiziraj referendum in se končno odcepite, tudi žabarji mamo poln kurac politikov iz vseh koncev države, ki pridejo v Ljubljano in si polnijo žepe. če se ne motim jih izvolite prav vi!
@pepič |  05 .03. 2014 ob  07: 55
Popravljam tvoje trditve. Državo zelo briga za Istro. Ko je treba nad njo udariti z davki in šikanirati njene prebivalce v korist centralistične republike Žabarije.
pepič |  05 .03. 2014 ob  07: 35
še dobro da je občina saniralaza, ker če bi čakali državo, bi bili že vsi mrtvi. Državo ne briga nič za Istro.