Železniški promet se počasi normalizira; še vedno zamude

Kronika

Železniški promet po državi se počasi normalizira, a na nekaterih odsekih še prihaja do zamud. Zaradi dodatnih težav pri odstranjevanju posledic žledenja ponekod še vozijo dizelski vlaki ali avtobusi. Na Slovenskih železnicah se trudijo, da bi še danes začeli voziti električni vlaki med Ljubljano in Kranjem, naprej do Jesenic pa od 10. februarja.

Na celotni progi Ljubljana-Jesenice se tako promet še naprej izvaja z nadomestnimi dizelskimi vlaki, zaradi česar so zmogljivosti okrnjene, pravijo na Slovenskih železnicah.

Med Ljubljano in Sežano namesto vlakov vozijo avtobusi, vsaj do Borovnice pa naj bi vlaki predvidoma začeli voziti v četrtek dopoldne. Prav tako so z avtobusi nadomeščeni vlaki v Koper, Ilirsko Bistrico in na Reko. Tudi proga Pivka-Ilirska Bistrica je zaradi žledu in podrtih dreves še vedno zaprta in je organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Kljub napovedim Slovenskim železnicam danes še ni uspelo vzpostaviti železniškega prometa med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico. Tudi tu je organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Na severovzhodu države pa je avtobusni promet organiziran na odseku med Rušami in Prevaljami.

Na progi Ljubljana-Zidani Most-Dobova električni vlaki že vozijo. Na progi Zidani Most-Maribor pa posledic žledenja ni bilo mogoče odstraniti na odseku Laško-Maribor. Na celi progi sicer vozijo dizelski vlaki. Proga Celje-Velenje je v celoti odprta za potniški promet. Na ostalih progah promet poteka v skladu z voznim redom, pričakovati je manjše zamude.

Mednarodni vlaki iz smeri Beljaka imajo zaradi obvoznih prog v Avstriji ob prihodu v Slovenijo tudi do peturne zamude, med Beljakom, Jesenicami in Ljubljano pa vozijo avtobusi. Na tej relaciji je v obeh smereh organiziran nadomestni avtobusni prevoz tudi za nočna vlaka Beograd-Ljubljana-Zürich in Zagreb-Ljubljana-München.