VERJAMETE V TOPLJENJE MAŠČOBE S POTENJEM? Preverite, ali gre za laž ali resnico

Trendi

Ste med tistimi, ki mislijo, da kadar se potijo, tudi topijo kilograme telesne maščobe? No, temu ni tako, saj je potenje način ohlajanja telesa. Vzroki, zakaj se naše telo pregreje do te mere, da se mora ohlajati s potenjem, so različni. Eden je seveda tudi ta, da mišice s svojim delom proizvedejo veliko toplote. Saj se kar 70 do 80 odstotkov energije, ki jo porabi mišica za svoje delovanje, pretvori v toploto in le 20 do 30 odstotkov se je pretvori v gibanje. Zato se pri napornejšem gibanju proizvede tudi več toplote, ki jo je treba hitreje odstraniti iz telesa. Če je vlažno, vroče, če naša oblačila ne omogočijo dobrega zračenja, če ne piha veter, je odvajanje toplote z našega telesa zelo oteženo. Zato se v takšnih okoliščinah še izdatneje potimo. Če kljub potenju ne moremo dovolj dobro oddajati toplote, se začnemo pregrevati. Kar vpliva na naše počutje. Eden od učinkov pregretja je tudi hitrejša utrujenost. Telo nas tako prisili, da zmanjšamo intenzivnost našega telesnega napora  da zmanjšamo nadaljnje povečevanje telesne toplote. Če se iz telesa znebite vodne teže, lahko hitro izgubite nekaj kilogramov. A ta izguba je začasna in uporaba takšne metode z namenom hujšanja nikakor ni priporočljiva.

Znojenje je naraven način telesa za uravnavanje telesne temperature. To naše telo naredi tako, da sprošča vodo in sol, ki izhlapita in nas tako ohladita. Samo potenje ne porabi merljive količine kalorij, vendar bo izločanje dovolj tekočine povzročilo začasno izgubo vode. Ko se rehidrirate s pitjem vode ali hrano, boste takoj pridobili nazaj vso izgubljeno težo – ker je pravzaprav sploh niste izgubili.

Kalorije lahko porabite med aktivnostmi, pri katerih se ne potite veliko ali pa se sploh ne. Na primer, še vedno porabite kalorije s plavanjem, dvigovanjem lahkih uteži ali telovadbo pozimi, ko je zunaj hladno. Vendar pa je znoj lahko način za merjenje stopnje vaše intenzivnosti in kaže, kako trdo delate med določenimi vajami. American College of Sports Medicine priporoča zdravim odraslim 30 minut zmerno intenzivne vadbe pet dni na teden, kar bi pomenilo dovolj vadbe, da se preznojijo, medtem ko se še vedno lahko pogovarjajo (pri visoki intenzivnosti je težko govoriti), piše ADIVA.hr.

Koliko se znojite, je odvisno od številnih dejavnikov:

– genetike,

– okoljskih dejavnikov,

– starosti,

– ravni telesne pripravljenosti,

– kilogramov ...

Od teh dejavnikov bosta vaša teža in stopnja telesne pripravljenosti najbolj vplivali na to, koliko se boste znojili med vadbo. Vaše telo mora porabiti več energije za delovanje z večjo težo. Posledica tega je več potenja, ker je treba večjo telesno maso 'ohladiti'.

V boljši formi kot ste, hitreje se boste potili, ker telo postane učinkovitejše pri uravnavanju temperature. Če se znojite prej, se vaše telo lahko hitreje ohladi, kar vam omogoča, da dlje časa vadite z bolj intenzivno vadbo.

Prednosti potenja

Kot omenjeno, je glavna prednost potenja ohlajanje telesa. Poleg tega je potenje lahko povezano z bolj zdravo kožo. Intenzivna vadba namreč krepi cirkulacijo, kar omogoča oskrbo kožnih celic s kisikom in hranili.

Znojenje je tudi pokazatelj ustreznosti vaše vadbe, saj verjetno izvajate vaje, ki so primerno zahtevne za vašo telesno pripravljenost. Če pa ste omotični, zelo utrujeni ali vas boli, se preobremenjujete.

Tveganja znojenja

Če se potite, obstaja večja verjetnost, da boste dehidrirani. Vroče ali vlažno vreme poveča potenje. Ne čakajte, da postanete žejni, da začnete s hidracijo. Namesto tega vzemite s seboj steklenico vode in jo redno pijte med treningom.

Huda dehidracija je lahko nevarna. Če se pojavijo ti simptomi, takoj poiščite zdravniško pomoč:

– huda izčrpanost ali zmedenost,

– vrtoglavica pri stoji, ki ne izgine po nekaj sekundah,

– osem ur brez uriniranja,

– šibek ali hiter utrip,

– izguba zavesti.

Če se vedno pretirano potite, imate morda stanje, imenovano hiperhidroza. Obiščite svojega zdravnika, če potenje ovira vašo dnevno rutino. Prav tako se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate nočno potenje brez znanega razloga ali nenadno čezmerno potenje.

Takoj poiščite zdravniško pomoč, če se znojenje pojavi z:

– vročino 40 stopinj Celzija ali več,

– bolečino v prsnem košu,

– težkim dihanjem,

– hitrim srčnim utripom.

Skratka, odvajanje vode iz telesa vam lahko pomaga hitro izgubiti nekaj kilogramov, vendar je ta izguba začasna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija