V STRUNJANU ODPRL VRATA PASTORALNI DOM: Koprska škofija obnovo v višini 1,7 milijona evrov financirala sama (FOTO)

Piran

Koprska škofija je zaključila obnovo stavbe nekdanjega romarskega doma ob strunjanski romarski cerkvi in v njej uredila pastoralni dom. Naložba je stala 1,7 milijona evrov. Dom s 50 prenočišči in spremljevalnimi prostori je uporabno dovoljenje prejel v petek in že lahko sprejema prve goste. V soboto so pastoralni dom slovesno blagoslovili. 

Nekdanji romarski dom v Strunjanu je bil leta 1946 nacionaliziran in nato leta 2012 vrnjen župniji Piran in posledično župniji Strunjan. Leta 2014 je upravo župnije prevzel škofijski duhovnik in s pomočjo škofije takoj začel s pripravami za obnovo romarskega doma. Celotna vrednost obnove, ki je trajala od lanske pomladi, je znašala 1,7 milijona evrov, škofija pa jo je financirala sama, le pri opremi so sredstva prispevali Ameriška škofovska konferenca in nekateri dobrotniki in verniki.

"Zaradi nekoliko spremenjenih potreb in uporabe se nam je zdelo primerno, da romarski dom preimenujemo v pastoralni dom. Glavni namen in osnovno poslanstvo hiše namreč ni več prenočevanje romarjev, ampak se je poudarek prenesel na različne druge dejavnosti," je na petkovi novinarski konferenci povedal koprski škof Jurij Bizjak. Dom bo tako namenjen izvajanju pastoralne dejavnosti za župljane in romarje, vzgojnim, izobraževalnim in kulturnim vsebinam, v njem bodo potekale duhovne vaje in obnove, hkrati pa bo nudil prenočišča za romarje in oddih za duhovnike in organizirane skupine.

V domu je prenočišč za 50 ljudi, ima pa tudi spremljevalne prostore, in sicer kuhinjo, jedilnico, teraso in dvorano. Dopolnjujejo ga štirje vodnjaki z lastnim vodnim virom, ki so jih odkrili med prenovo stavbe in jih obnovili. Pastoralnemu domu so dali ime Morska zvezda, ker stoji ob Marijinem svetišču in ker ime Marija, po aramejsko Marjam, pomeni tudi gospodarica morja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .07. 2019 ob  19: 56
Je zanimivo, vernikov je vedno manj, duhovnikov je vedno manj, ampak denarja je pa še zmeraj dovolj, da pogledamo vozni park pred škofijo ali v župniji Markovec.