UPOKOJENCEM KONEC JULIJA LETNI DODATEK: Zanje pomeni enako kot regres za aktivno prebivalstvo

Slovenija

Upokojenci bodo konec julija skupaj s pokojninami prejeli tudi letni dodatek, ki zanje pomeni enako kot regres za aktivno prebivalstvo. Izplačan bo v petih različnih zneskih, pri čemer bodo tisti z najnižjimi pokojninami prejeli 437 evrov, tisti z najvišjimi pa 127. Letni dodatek bodo prejeli tudi prejemniki invalidskih nadomestil.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja je po zadnjih objavljenih podatkih nekaj manj kot 620.000. Za izplačilo letošnjega letnega dodatka je v pokojninski blagajni načrtovanih 140 milijonov evrov, so za STA navedli na pokojninskem zavodu.

V znesek za obračun letnega dodatka se upoštevajo tudi del vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, razlike pokojnin in dodatki k pokojnini po drugih predpisih in pokojnina, ki jo nakazuje tuj nosilec pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. Višino letnega dodatka za te upokojence bodo določili glede na skupen znesek pokojnin iz slovenskega pokojninskega zavarovanja in pokojnin iz tujine. Če upokojenec prejema slovensko pokojnino v sorazmernem delu, mu bodo tudi letni dodatek obračunali in izplačali v sorazmernem delu, je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) pojasnil na svoji spletni strani.

Prejemniki pokojnine iz tujine morajo o višini zneska obvestiti Zpiz

Pokojninski zavod je nekaterim upokojencem do konca marca poslal obrazec, da mu na njem pošljejo višino tuje pokojnine. Obrazec je poslal tistim, ki so imeli 1. januarja prebivališče v drugi državi, tistim, ki imajo prebivališče v Sloveniji in se jim pokojnina po mednarodnih pogodbah izplačuje v sorazmernem delu, in tistim, ki bivajo v Sloveniji in po podatkih finančne uprave prejemajo tudi pokojnino od tujega nosilca pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Vsi ti morajo zavodu posredovati podatke o višini pokojnine iz tujine, izplačane v januarju, oziroma sporočiti, da ne prejemajo pokojnine iz tujine. Podatke lahko sporočijo prek spletnega portala, navedenega na spremnem dopisu, ali izpolnjeno izjavo o višini tuje pokojnine vrnejo po pošti. Če je zavod prejel podatke o višini pokojnine iz tujine najpozneje do 30. aprila, mu bodo letni dodatek izplačali do 30. septembra 2019, večini pa že 31. julija

Če bo zavod podatke o višini pokojnine iz tujine prejel do 30. septembra, bo letni dodatek izplačan do konca letošnjega leta. Če pa zavod podatkov o višini tuje pokojnine ne bo prejel do 30. septembra, bo letni dodatek izplačan do konca letošnjega leta v višini 127 evrov oziroma manj, če je pokojnina odmerjena v sorazmernem delu.

Tistim, ki bodo pravico do pokojnine ali ustreznega invalidskega nadomestila dobili po juliju, se bo pripadajoči del letnega dodatka izplačal v sorazmernem delu glede na datum priznanja pravice, in sicer skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila. Upokojencem in invalidom, ki pravico do prejemkov dobijo v tekočem letu, se letni dodatek izplača v sorazmernem delu, izračunanem glede na čas trajanja pravice do pokojnine ali nadomestila v tem letu. Pogoj pa je, da v tem letu še niso v celoti prejeli regresa za letni dopust.

Čas dopolnjene skupne zavarovalne dobe je priporočljivo preveriti

Upravičenec naj na odločbi, s katero je bila priznana pravica do prejemkov iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, preveri, koliko ima dopolnjene skupne zavarovalne dobe in koliko mesecev od tega v Sloveniji, svetujejo na Zpizu. Če ima denimo dopolnjenih 456 mesecev skupne zavarovalne dobe, od tega v Sloveniji 319 mesecev, doba v Sloveniji predstavlja 69,9 odstotka od skupne zavarovalne dobe. Višina pokojnine znaša denimo 552,81 evra, kar predstavlja seštevek slovenske pokojnine v višini 335,47 evra in pokojnine iz tujine v višini 217,34 evra.

Glede na veljavno lestvico bi se letni dodatek odmeril v višini 297 evrov. A ker je v navedenem primeru slovenska pokojnina priznana v sorazmernem delu, se pripadajoči znesek letnega dodatka obračuna tako, da se 297, kolikor znaša znesek letnega dodatka po veljavni lestvici, pomnoži z 0,699 kolikor znaša delež od skupne zavarovalne dobe. Tako izračunani sorazmerni del znaša 207,60 evra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija