V PODTALJE IZTEKLO 9000 LITROV KEROZINA: Tako bosta sedaj ukrepala Geološki zavod in Rižanski vodovod

Koper

Minuli konec tedna je na območju nesreče vlaka pri Hrastovljah padlo 22 litrov dežja na kvadratni meter. Vodostaj Rižane in vode v vodnjakih se je zvišal, niso pa na nobeni lokaciji monitoringa vode zaznali onesnaženja. Trenutno ocenjujejo, da je po nesreči vlaka v podtalje izteklo 9000 litrov kerozina, je danes objavil Arso.

"Zaznan je bil nekoliko povišan vodostaj Rižane in vode v vodnjakih, ni pa bilo zaznano onesnaženje na nobeni lokaciji monitoringa vode (vodnjaki, podtalnica, izvir Rižane). Rižanski vodovod je pripravljen, da ob zaznanju onesnaženja takoj zapre dotok vode v vodovodni sistem in prebivalcem dobavlja vodo iz drugih virov (Istrski vodovod)," so o razmerah po dežju konec tedna v sporočilu zapisali v Agenciji RS za okolje (Arso). Na kraju nesreče ob dežju ni bilo zaznanega dodatnega pronicanja vode v tla. Ob pregledu jame Podračje ni bilo najdenih sledov kerozina, so dodali.

Georadarske meritve na kraju nesreče kažejo območja, kjer se nahaja tekočina - voda ali kerozin - v razpršenem stanju, lahko pa odboj odraža tudi bolj homogen del apnenca. "Vsa ta območja se nahajajo nad večjimi sistemi razpok, zato je najverjetnejša razlaga, da gre za dele prepojene s tekočino (voda, ali kerozin, ali oboje), ki se nadaljujejo tudi v globlje ležeče sisteme razpok, česar pa z meritvami ni mogoče zaznati," pravijo v agenciji.

Po zbranih podatkih o količini izlitega kerozina, o vsebnosti mineralnih olj v odvzetih vzorcih onesnaženega materiala iz predora ter ob upoštevajo izgub ob rokovanju s kerozinom trenutno ocenjujejo, da se je v podtalje izlilo 9000 litrov kerozina. Geološki zavod Slovenije je pregledal vse obstoječe vrtine na območju med nesrečo in Rižanskim vodovodom ter pripravil načrt za dodatno spremljanje gladine podzemne vode in morebitnega onesnaženja.

Kot pravijo v Arsu, odstranitev ujetega kerozina v podzemlju na kemičen ali biološki način ni priporočljiva. "Do sedaj takega ukrepa še nihče ni izvedel na kraškem svetu. Tak ukrep bi lahko še dodatno ogrozili vire pitne vode," so navedli. Dodali so, da bo Geološki zavod pripravil načrt za novo vrtnino na lokaciji, kjer je ob poznavanju kraškega podzemlja najverjetneje pričakovati vpliv onesnaženja. Poleg zaznave morebitnega onesnaženja bo omogočala izčrpavanje onesnažene snovi. 

Rižanski vodovod namerava ob črpališču zgraditi bazen, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil, so še sporočili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  09 .07. 2019 ob  08: 02
Prvič, arsotu ...beri državi...sploh ne verjamem in drugič, me prav zanima kolko časa bo trajal ta monitoring...kaj pa če bo kerozin pricurljal do pitne vode čaz kakšno leto? In kdo nosi posledice nesreče in kdo bo nosil posledice zastrupitve, ko se bo zgodila? O tem pa niti besede?
Eho |  08 .07. 2019 ob  23: 55
-2
Dejmo dati že enkrat to piko na i..............To kar se je zgodilo okule kerozina je obična kamilica v primerjavi s tem kaj vse po železnici in tudi cesti iz luke in v luko prevažajo v cisternah čez Kras....
Stric iz ozadja |  08 .07. 2019 ob  15: 35
11
WTF?! Citiram: "V podtalje izteklo 9000 litrov kerozina.... Zaenkrat onesnaženja ni..." Če to ni onesnaženje, kaj je? Torej jaz lahko brez težav lahko polijem kak liter nafte po mestnem parku in se bom lahko skliceval, da ni prišlo do onesnaženja? In, če ga zaenkrat ni, kdaj pa bo?