V PILOTI KOPER NAPOVEDUJEJO NADALJNJI SODNI BOJ: Z odločitvijo ustavnega sodišča se ne strinjajo in je ne morejo razumeti

Koper

Ustavno sodišče ni zadržalo uredbe o obliki in načinu izvajanja gospodarske javne službe pomorske pilotaže, ki jo je februarja sprejela vlada Marjana Šarca, so sporočili iz družbe Piloti Koper, ki je predlagala zadržanje odloka. Družba je ob tem napovedala nadaljnji sodni boj, tudi na ravni EU.

Vlada je februarja z odlokom določila zagotavljanje pomorske pilotaže v obliki javnega podjetja, katerega ustanoviteljica je država, upravljavec pa Slovenski državni holdinga (SDH). SDH je za izvajanje gospodarske javne službe pomorske pilotaže tudi ustanovil podjetje Kopp izobraževanje, s katerim je vlada konec marca sklenila pogodbo, družba pa bo dejavnost pilotaže prevzela v nedeljo. Vlada je včeraj dala družbi soglasje k ceni za storitev pomorske pilotaže.

Kot so včeraj sporočili iz družbe Piloti Koper, ki je pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču opravljala od leta 1996, se je ustavno sodišče odločilo, da vladne uredbe na zadrži. Pri tem je po navedbah družbe presodilo, da niso izpolnjeni pogoji za izdajo začasne odredbe, saj zaradi izvrševanja te uredbe ne bi nastale težko popravljive posledice. O utemeljenosti pobude za ugotovitev protiustavnosti in protizakonitosti uredbe pa ustavno sodišče še ni odločilo.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

V družbi Piloti Koper se z odločitvijo ustavnega sodišča ne strinjajo in je, kot pravijo, ne morejo razumeti: "V naši državi očitno protiustavno in protizakonito uničenje uspešnega podjetja s strani države naj ne bi predstavljalo težko popravljivih posledic, kar je absurd." Vlada je po njihovem prepričanju nezakonito in brez javne razprave ter z izključevanjem družbe Piloti Koper na netransparenten način povsem tržno dejavnost podržavila in s tem oškodovala družbo in njene zaposlene.

Piloti Koper med drugim ugotavljajo, da se je ministrstvo za infrastrukturo v teh zadevo večkrat sklicevalo na domnevno izredne razmere na področju pomorske pilotaže, ne da bi posredovalo konkretnih podatkov o domnevnih motnjah storitve pomorske pilotaže. Piloti Koper zavračajo tudi očitke, da so opravljali monopolno dejavnost, in dodali, da vladna uredba monopola ne odpravlja, ampak ga ustvarja. Prav vlada je s sklenitvijo pogodbe z družbo Kopp izobraževanje le-tej podelila izključno pravico in torej monopol, pri čemer omenjena družba ne izpolnjuje pogojev iz uredbe niti iz pomorskega zakonika ali zakona o gospodarskih družbah.

Vladna uredba poleg tega določa proračunsko sofinanciranje ladjarjev, ki so praviloma tuji konzorciji, z uvedbo gospodarske javne službe za pomorsko pilotažo pa je vlada nedovoljeno posegla v temeljne ekonomske svoboščine, ki jih zagotavljata ustava in primarno pravo EU. Uredba pa je nenazadnje nezakonita tudi zato, ker jo je sprejela vlada v odstopu, ki za to ni imela pooblastila, so zapisali.

V družbi Piloti Koper so sicer prepričani, da bo ustavno sodišče, ko bo vsebinsko odločalo o zadevi, uredbo o pilotaži odpravilo oz. razveljavilo. Kot so dodali, pa jim je nepopravljiva škoda že nastala, povrniti pa jo bodo morali država ter posamezniki, ki so uredbo sprejeli in jo izvajajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  08 .05. 2020 ob  10: 10
-4
Piloti kar korajžo v boj proti državnim uradnikom.
Tudi na EU sodišča.
Država išče samo korita kjer bo napajala svoje trebuhe.
Naj bodo levi ali desni vsi do sedaj so samo uničevali podjetja v Istri.
Nekega dne bodo kolesarji spet demonstrirali....mogoče proti odcepitvi Istre
Okupacija se nadaljuje.
Lp