V Franciji po več letih prvi primer stekline

Svet

V Franciji preventivno zdravijo pet ljudi zaradi stekline, potem ko so imeli stik z mlado mačko, ki je zaradi te bolezni, ki je lahko smrtno nevarna tudi za človeka, poginila, so danes sporočile francoske oblasti. Mucko so 25. oktobra z ulic Argenteuila posvojili novi lastniki, vendar je tri dni kasneje poginila za steklino.

Veterinarji so potrdili, da je imela mačka steklino, za katero Francija trdi, da je na njenem ozemlju ni več že od leta 2001. Pri mački najdeni sev virusa pa naj bi izhajal iz Maroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pet oseb, ki so bile v stiku z mačko, se je začelo preventivno zdraviti," so pri francoskima ministrstvoma za zdravje in kmetijstvo zapisali v skupni izjavi. Oblasti si sedaj želijo ugotoviti, kako je mucka prišla do Argenteuila, saj doslej niso zabeležili nobenih podobnih simptomov pri drugih živalih na tem območju.

Zadnji primer stekline, ki je izviral z območja Francije, so zabeležili decembra 1998, ko so jo našli pri lisici. Od takrat pa so bili primeri zelo redki, sevi virusa pa so prišli iz tujine. Trenutno je samo deset držav in regij po svetu zabeleženih kot popolnoma brez stekline.

Vsako leto pa zaradi te bolezni po svetu umre približno 55.000 ljudi. Med simptomi pri ljudeh so vnetje možganov, delna paraliza in napadi.