Prihaja sezona respiratornih virusov

Zdravje

V Slovenskem zdravniškem društvu (SZD) pred prihajajočim hladnejšim obdobjem opozarjajo na večjo verjetnost okužb z respiratornimi virusi, ki se najpogosteje pojavljajo v obdobju od novembra do aprila. Ti virusi največje tveganje predstavljajo za dojenčke in majhne otroke, pri katerih poleg prehlada lahko povzročijo resnejša obolenja dihal.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v združenju za pediatrijo in sekciji za preventivno medicino pri SZD, je pri dojenčkih in majhnih otrocih najpogostejša okužba z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Z ustreznimi preventivnimi ukrepi lahko preprečimo okužbe in omejimo širjenje virusov med ljudmi.

Med najbolj ogroženimi dojenčki do tretjega meseca starosti in prezgodaj rojeni otroci

Pri večini zdravih otrok in odraslih oseb RSV povzroči le prehlad in ne pušča posledic. Resno zbolijo predvsem otroci iz ogroženih skupin. Med najbolj ogrožene skupine za težak potek okužbe spadajo dojenčki do tretjega meseca starosti, prezgodaj rojeni otroci, otroci s kronično boleznijo pljuč in otroci s prirojeno srčno napako.

Za najbolj ogrožene skupine otrok, kot so denimo nedonošenčki, je v Sloveniji proti RSV na voljo tudi zaščita z zdravilom. "Z ustreznimi preventivnimi ukrepi pa lahko vsi zmanjšamo možnosti okužbe in preprečujemo širjenje RSV ter drugih respiratornih virusov," poudarjajo v SZD.

Redno umivanje rok s toplo vodo in milom

Po besedah predsednice združenja za pediatrijo Margarete Seher Zupančič bi se morali oboleli izogibati stikov z zdravimi ljudmi in izvajati higienske ukrepe, kot so redno umivanje rok s toplo vodo in milom ter pravilna higiena kašlja. "Okužb z respiratornimi virusi ne smemo jemati zlahka. Bolan otrok naj ostane doma in se pozdravi, saj se bodo s tem zmanjšale možnosti zapletov bolezni pri otroku in širjenju okužbe v vrtcu ali šoli," opozarja Seher Zupančičeva.

RSV je sicer izredno lahko prenosljiv in zelo odporen. Širi se s telesnim stikom, denimo z dotikom, s poljubljanjem in rokovanjem, pa tudi po zraku s kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, smrkanju. Na rokah ali površinah lahko virus preživi od ene do 24 ur.

Virus se nahaja na različnih površinah v okolju

Virus se lahko nahaja na različnih površinah v okolju, na primer na pohištvu, oblačilih, pultu v trgovini, na nakupovalnem vozičku ali na uporabljenem robčku. Pogosto se pojavlja povsod, kjer je veliko ljudi, denimo v vrtcih, šolah in v trgovskih centrih.

Največkrat se dojenček okuži od starejših sorojencev ali drugih otrok in odraslih, ki kažejo prehladne znake. Znaki okužbe se lahko sprva kažejo kot prehlad in lahko vključujejo zvišano telesno temperaturo, voden izcedek iz nosu in druge znake prehlada. Znaki se lahko poslabšajo, ko se virus razširi v pljuča, in se kažejo kot suh, dražeč kašelj, težko dihanje, sopenje ali piskajoče dihanje, hitro dihanje, tudi pomodrevanje ali daljši dihalni premori.

Za zdravljenje okužb z RSV ni učinkovitega zdravila. Zdravljenje je simptomatično oz. podporno, kar pomeni, da je treba obolelemu zagotoviti počitek, dovolj tekočine in zdravila za širjenje dihalnih poti, še sporočajo iz zdravniškega društva.