TRETJINA SLOVENCEV PREPRIČANIH, DA JE DRUGI VAL ŽE TU: Koliko si jih bo namestilo koronsko aplikacijo? (ANKETA)

Slovenija

Samozaščitno ravnanje je še vedno na visoki ravni, vedno manj pa je tistih, ki pričakujejo upad okužb, kaže raziskava Valicona. Namera za namestitev koronske aplikacije po izsledkih raziskave ostaja nizka, zagotovo ali verjetno bi si jo namestila dobra četrtina. Skoraj tretjina sodelujočih pa meni, da je drugi val okužb s koronavirusom že tu.

Raziskava Valicona je pokazala, da večina prebivalcev ohranja navade, pridobljene ob začetku epidemije. Pogostejše umivanje in redno razkuževanje rok ter izogibanje javnim notranjim prostorom, kjer se zadržuje večje število ljudi, ostajajo v navadi za večino vprašanih, za približno polovico v celoti, za približno tretjino vsaj delno. Lokalom in drugim podobnim javnim prostorom se še vedno izogiba tretjina vprašanih, kar je nekoliko manj kot ob uradnem koncu epidemije, so pojasnili na Valiconu.

Anketiranci v veliki meri spoštujejo fizično razdaljo predvsem v notranjih javnih prostorih, kot so trgovine in uradi, ter v lokalih. Po ugotovitvah raziskave so se prebivalci od konca maja nekoliko sprostili pri obiskovanju lokalov, ne pa tudi pri vzdrževanju fizične razdalje v lokalih, ki ostaja na relativno visoki ravni. V nekoliko manjši meri se fizična razdalja spoštuje na zunanjih javnih površinah, a tudi tu ostaja na visoki ravni - četrtina se tega striktno drži, polovica v primerih, če je to možno.

So se pa pri spoštovanju fizične razdalje prebivalci precej bolj sprostili pri osebnih stikih, predvsem v stikih s sorodniki in prijatelji, v manjši meri, a vseeno občutno, pa v stikih z znanci, sodelavci, kolegi, izsledke raziskave ocenjujejo pri Valiconu.

Glede koronske aplikacije je avgustovska raziskava pokazala, da bi si jo zagotovo namestila desetina vprašanih, starih med 18 in 75 let, kar je podobno kot prejšnji mesec. Da bi si jo verjetno namestili, pa je odgovorilo 15 odstotkov vprašanih (julija 17 odstotkov). Aplikacije si zagotovo ne bi namestilo 34 odstotkov vprašanih (julija 37), verjetno si je ne bi namestilo 18 odstotkov (julija 20). S 16 na 23 odstotkov je naraslo število neodločenih.

Kot ugotavljajo v raziskavi, je 30 odstotkov vprašanih prepričanih, da je drugi val že tu, medtem ko je v času junijskega merjenja le devet odstotkov vprašanih menilo, da nas drugi val čaka čez mesec ali dva, torej v času tokratne meritve. Takoj po uradnem koncu epidemije je bilo 22 odstotkov vprašanih mnenja, da drugega vala okužb bolj verjetno ne bo, šest odstotkov pa je bilo prepričanih, da ga zagotovo ne bo. Po zadnji raziskavi je le še 12 odstotkov prepričanih, da ga verjetno, štiri pa da ga zagotovo ne bo.

Po oceni Valicona rezultati kažejo na premik k bolj realistični oceni širjenja okužb, čemur bi moralo slediti tudi upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in navodil za samozaščitno ravnanje.

V spletni raziskavi med 7. in 10. avgustom je sodelovalo 593 oseb, starih od 18 do 75 let.

Pred vami je anketa – v kolikor vam oglas zakriva aplikacijo, pritisnite na X.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  14 .08. 2020 ob  13: 46
-2
Na sto ljudi se virus siri za 30% ..
Videt je da ljudje nosijo maske,nekatere so elegantne tako da ne spominjajo glih na doktorja ki bo operiral pacienta,ce si razkuzis roke pol komot lahko pojes pico v merkatorju,burek al kebab...
Na zacetku so ljudje govorili da brezveze panika,poslusal sem Italjana kako je debatiral o tem da se samo strasi,na koncu je bila Italija omenjena kot vodilna v okuzenih.Pac se radi druzimo al navijas na tekmi,hodis po trgovini,sedis in debatiras v lokalu.
Nekdo zakaslja zraven tebe in lahko povonjas virus tik tak pol pa te zagrabi vrocina,utrujenost in slab obcutek v zelodcu isto kot pri drugih boleznih...ko cutis da se nekaj dogaja
Virus kot ostali virus samo da ni zdravila