TRENUTEK NEZBRANOSTI: Ilki Štuhec napaka odnesla stopničke (VIDEO)

Svet

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je zelo odločno nastopila na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani v Švici. A ji je napaka po drugem merjenju vmesnega časa, ko jo je malce odneslo iz idealne linije, najverjetneje odnesla tudi stopničke. Prvega od dveh smukov v Crans Montani je končala na devetem mestu.

Štuhec, ki je nastopila s startno številko deset, je ob prihodu v cilj za takrat vodilnima smučarkama, prvo mesto sta si delili Jasmine Flury iz Švice in Cornelia Hütter iz Avstrije, zaostala 33 stotink sekunde za začasni šesti čas.

Njeni vmesni časi na progi so bili zelo spodbudni (+0,06; +0,12; +0,65; +0,39). Je pa največ izgubila v zavoju takoj po drugem merjenju vmesnega časa, ko je za trenutek zašla iz najhitrejše smeri, napako je takoj popravila in pravilno izpeljala zavoj, a ji je hipec nezbranosti vzel odločilno prednost v boju za prve stopničke v sezoni.

Napaka je ni zmedla. Ohranila je zbranost in v predzadnjem in zadnjem odseku imela celo najhitrejši čas od vseh (-0,31; -0,05).

Na prvi smukaški preizkušnji v Crans Montani je bila izjemno hitra Ilka Štuhec na dobri poti k visoki uvrstitvi, vendar...

Posted by Smučarska Zveza Slovenije - SloSki.si on Petak, 16. februar 2024.

"Današnja tekma je bila vsekakor korak v pravo smer, žal sem naredila eno napako točno pred drugim vmesnim časom, ki mi je potem vzela hitrost za nadaljevanje. Ne glede na to, sem potem v zadnjem delu v bistvu smučala zelo zelo dobro. Vem, kaj moram jutri popraviti oziroma narediti boljše, da bom zadovoljna s celo vožnjo, verjamem, da bo tudi rezultat še boljši," je sporočila Štuhec po koncu tekme.

Takoj za Mariborčanko je nastopila vodilna smučarka zime Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo za 21 stotink sekunde.

Njen čas 1:19,11 minute se je izkazal za najhitrejšega, tako da je že pred nastopom zadnje na startu s številko 49 Avstrijke Ricarde Haaser v ciljni areni že delila kartice s podpisom mladim oboževalkam in oboževalcem.

Štuhec je tekmo končala na devetem mestu. Slovenska tekmovalka je s 136 točkami na 12. mestu v seštevku discipline ter 40. v skupnem.

Po njenem nastopu so jo danes prehitele le tri tekmovalke, po najhitrejši še Priska Nufer iz Švice in Marta Bassino iz Italije, ki se je izenačila s Štuhec na 12. mestu v seštevku discipline.

Časi prvih treh, družbo na odru za zmagovalke sta na drugem mestu najboljši danes delali rojakinja Flury in Hütter, so obveljali kot najboljši.

V soboto bo na tem prizorišču na sporedu še en smuk, v nedeljo pa sledi superveleslalom.

Gut-Behrami (1314 točk) je ob odsotnosti prve zvezdnice karavane Američanke Mikaele Shiffrin prevzela mesto vodilne v skupnem seštevku zime. Američanko v lovu na svoj drugi veliki kristalni globus po letu 2016 prekaša že za 105 točk. Odsotna je tudi Italijanka Sofia Goggia, ki je nedavno po hudi poškodbi na treningu predčasno že končala sezono.

Crans Montana gosti šesti in sedmi ženski smuk v sezoni. Nato bosta na sporedu le še dva.

Goggia tudi po šestem od devetih smukov še zaseda mesto vodilne v seštevku discipline s 350 točkami. Je pa Gut-Behrami, ki je pred koncem tedna v Crans Montani za Italijanko na tretjem mestu zaostajala 141 točk, skočila na drugo mesto in za Goggio zaostajala zgolj še 41 točk, kar bo Švicarka, če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, nadoknadila že v soboto.

Gut-Behrami je vpisala 13. zmago na smukih, 44. karierno v svetovnem pokalu. Še sedmič v tej sezoni je stopila na najvišjo stopničko, prvič na tekmi v smuku v več kot dveh letih.

Je najuspešnejša Švicarka med še aktivnimi smučarji, več zmag med Švicarji ima le Vreni Schneider, 55. Tretjo sezono po vrsti izjemni Marco Odermatt jih ima 34.

"To ni bila najlažja tekma. Sneg je precej mehak, tako da je vse bolj zahtevno. Moram reči, da nisem imela odličnega občutka, le močno sem poskušala pritiskati," je po četrti zmagi v Crans Montani, tretji smukaški na tem prizorišču, dejala Gut-Behrami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija