TRADICIONALNE IGRE: Pandolo zastopal Slovenijo na Nizozemskem (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Nizozemska Frizija je minuli teden gostila tradicionalne igre z vsega sveta, ki se jih je po dveh letih ponovno udeležila Delegacija Zveze društev igre Pandolo. Namen festivala Šport za vse je spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa, kot pravijo na Zvezi pa je pandolo prototip tega, saj omogoča gibanje vsem, ne glede na spol, starost in fizično pripravljenost.

Projekt je potekal znotraj več mest nizozemske pokrajine Frizije in dopolnjeval sočasne prireditve in projekte. 3. avgusta je bil pandolo del iger Pim Mueller Spielen, v vasici Witmarsum. Vaški praznik je obiskalo približno 1000 ljudi, ki so si popoldne popestrili s pandolom in drugimi izzivi, med drugim s pomočjo prijateljskega društva Roleurs de Barrique (Akvitanija, Francija). "V pandolu se je preizkusilo okoli 100 ljudi, ki bodo (upajmo) privzeli to igro. Izkušeni pandolaši pa smo v zmeno dobili znanje najpopularnejše frizijske igre kaatsen," pišejo slovenski udeležensi festivala.

Spoznali pandolu podobne igre

Projekt se je nadaljeval z obiskom kraja Sneek, ki je gostil svoj tradicionalni praznični teden Sneekweek, ki se vrti okoli jadranja. Trge mesta so dodobra popolnile tradicionalne igre; pandolu najbolj podobne igre, ki so jih spoznali so Stiekel (Poljska), Billarda (Španija), Pesapallo (Finska), ter Turca (Romunija), ustno izročilo pa govori tudi o Frizijski igri Tipeljen. Večer se je zaključil s parado jadrnic po glavnih mestnih kanalih, kjer so pandolaši sestavljali slovensko posadko.

V največjem mestu pokrajine, Leeuwarden, so pandolaši sodelovali pri igrah v ledeni dvorani, ki je gostila curling in borilne veščine, drsanje ter druge igre na ledu. Zadnji dan so pandolo predstavili tudi v mestu Heerenveen, na stadionu tamkajšnjega nogometnega prvoligaša, ki ga poznajo tudi slovenski ljubitelji športa.

Pandolu pa se je uspelo uvrstiti tudi na strani tamkajšnjega lokalnega časopisa.

 

Deli novico:

Yoy |  12 .08. 2018 ob  13: 02
Pandolo pa res ni slovenska igra.....