TOLIKO CEPIVA BOMO DOBILI V TEM TEDNU: Nekatere države odlašajo z drugim odmerkom AstraZenece, bo to storila tudi Slovenija?

Slovenija

V tem tednu v Sloveniji pričakujemo dve pošiljki s cepivi proti covidu-19. Za danes je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepivo Pfizerja bo v tem tednu namenjeno za starejše od 75 let, pa tudi vse starejše od 80 let, ki se doslej še niso cepili.

Direktor NIJZ Milan Krek je na petkovi novinarski konferenci pojasnil, da so pozvali združenja družinskih zdravnikov in splošnih zdravnikov, naj obvestijo zdravnike v zdravstvenih domovih kot tudi koncesionarje, naj se aktivirajo in čim več starostnikov pošljejo na cepljenje. "Upamo, da bo padlo na plodna tla in bodo ostale starostnike, ki se še niso, cepili," je povedal.

V preteklem tednu so namreč zagotovili drugi odmerek cepiva proti covidu-19 vsem, ki so starejši od 80 let in so se prijavili k cepljenju. A ostajajo še vedno starejši od 80 let, ki še niso bili cepljeni. Če bi se odločili za to, bodo prednostno dobili cepivo, je zagotovil Krek.

Milan Krek

V minulem tednu so sicer v Slovenijo prišle tri pošiljke cepiv proti covidu-19. Prejšnji ponedeljek je prišla pošiljka z 22.230 odmerki cepiv Pfizerja, v četrtek pa še pošiljki Moderne z 8400 odmeri in AstraZenece s 16.800 odmerki.

S cepivom AstraZeneca sicer cepijo posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, nepokretne osebe na domu, zdravstvene delavce, mlajše od 65 let, ki še niso bili cepljeni, pa tudi institucionalizirane osebe, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami, mlajše od 65 let.

Cepivo AstraZenece naj bi zagotavljajo dobro zaščito že po prvem odmerku, zaradi česar nekatere države odlašajo z drugim odmerkom in na ta način zagotavljajo čim prejšnji dostop do cepiva prebivalstvu. Krek je potrdil, da v svetovalni skupini za cepljenje razpravljajo tudi o tem. Cepivo AstraZence je bilo namreč načrtovano, da bo zadostoval le en odmerek, šele v nadaljevanju so dodali tudi drugega.

"To je strokovno vprašanje in na strokovni skupini je, kako se bo odločila," je povedal. Če bi se dostopnost do cepiv v prihodnje povečala, bi to po njegovih besedah postalo nepomembno vprašanje. Če bodo težave z dobavo cepiv tudi vnaprej, pa se bo treba pogovoriti tudi o tej možnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija