Tina Maze vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov

Založba Učila International je poskrbela za slovensko izdajo knjige Guinness World Records 2014. Knjigo odlikuje izboljšana 3D tehnologija, med novostmi pa na založbi izpostavljajo še t.i. desetke in vroče teme. Med svetovnimi rekordi je letos na novo zabeleženih tudi 19 slovenskih, med rekorderji pa je tudi smučarka Tina Maze.

Da so lahko sestavili Guinnessovo knjigo rekordov, so morali presejati 50.000 prijav in prošenj. Skozi stroge postopke odobritve se je uspelo prebiti le redkim. V povprečju je bilo uspešno dokazanih rekordov po vsem svetu le 5,3 odstotka.

Letos je bilo potrjenih skupno 5220 novih in izboljšanih rekordov

Med rekordi v knjigi so denimo najvišja (233,3 centimetra) in najmanjša ženska (62,8 metra) na svetu, skok z največje višine  (38.969 metrov), najmanjši pes (9,65 centimetra) in vrsta izjemnih dosežkov s področja zabave, športa, znanosti in tehnologije.

Med slovenskimi rekordi je poleg rekorderke Tine Maze, ki je v sezoni 2012/13 osvojila največ točk v sezoni svetovnega pokala v ženskem smučanju, mogoče zaslediti še denimo Matjaža Ferariča z največ osvojenimi naslovi svetovnega prvaka v natančnem pristajanju z jadralnim padalom. Kot je povedal na današnji predstavitvi knjige, sam niti ni vedel, da je v njej; na to so ga opozorili padalski kolegi.

V knjigo sta se z največjo razglednico (52,48 kvadratnega mera) vpisala Andrej Maver in Glasbena agencija GIG, z največjim natisnjenim Koranom pa podjetje ARC Group Gorica. Po besedah Nedjana Brataševca iz omenjenega podjetja je knjigo naročila vlada neodvisne ruske republike Tarstana za mošejo Kul Šarifa v Kazanu, ki je tudi poskrbela za njen vpis v knjigo.

Uporabniki pametnih telefonov in tabličnih računalnikov si lahko tudi naložijo aplikacijo in si ogledajo, kako posamezni rekordi oživijo. Tako so med drugim predstavljeni najmanjša ženska na svetu, najvišja gora in največji dinozaver. Desetke so skozi celotno knjigo na dnu strani zbrane sorodne teme v kratkih izsekih, med vročimi temami pa velja omeniti vremenske skrajnosti ali posebne filmske učinke.

Guinnessova knjiga rekordov je, odkar je prvič izšla leta 1955, postala glavna "avtoriteta" na področju svetovnih rekordov po vsem svetu. Velja tudi za najbolje prodajano knjigo vseh časov. Doslej je bilo prodanih več kot 130 milijonov izvodov vključno s 400.000 elektronskimi izdajami v več kot 100 državah in v 20 jezikih.

ok |  13 .09. 2013 ob  09: 33
BRAVO TINCA!!!