TAKO BO VIDETI PRENOVLJEN TRG EVROPE: "Gre za prvi korak v urbani razvoj pozabljenega območja med obema Goricama" (FOTO)

Slovenija

Župana Nove Gorice in Gorice, Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna, sta včeraj razglasila zmagovalca mednarodnega idejnega natečaja za prenovo Trga Evrope in urbano ureditev obmejnega območja. Med 54 ocenjenimi projekti iz 18 držav je mednarodna žirija kot najboljšega ocenila projekt arhitekturnega studia Baglivo Negrini iz Italije.

Po besedah predsednika mednarodne žirije Rogerja Rieweja je zmagovalni projekt, ki so ga izbrali soglasno, presenetljiv tako z vidika osredotočanja na brezmejno-čezmejno temo kot tudi interpretacije samega trga na kreativen in nekonvencionalen način. "Novi trg bo vsekakor lahko postal izjemna atrakcija za prebivalce Gorice in Nove Gorice, pa tudi za obiskovalce, ki se bodo udeležili prireditev, obiskali razstavo v Epicentru ali pa samo uživali v večnacionalni skupnosti na novem javnem področju," so besede predsednika komisije povzeli na Mestni občini Nova Gorica.

Drugo nagrado sta prejela arhitekta Paul Vincent in Anthony Benarrroche iz Francije, tretjo nagrado pa si je prislužil slovenski arhitekturni studio Sadar+Vuga. Žirija je podelila tudi tri posebna priznanja, in sicer arhitekturnemu studiu M2R Arquitectos iz Španije, italijanskemu arhitektu Saviu Rusinu ter španskemu arhitektu Pedru Pitarchu Alonsu.

Novogoriški župan Klemen Miklavič pa je poudaril, da gre za "prvi korak v urbani razvoj pozabljenega, zabrisanega območja med obema mestoma in odločen korak v smeri ambicije enotnega urbanega prostora Nove Gorice, Gorice in Šempetra".

S tem se po Miklavičevem mnenju začenja tudi neko novo obdobje prostorskega razvoja. "Obdobje prvega vala epidemije koronavirusa nam je pokazalo, kako zelo je prepleteno življenje obeh Goric. Zato je čas za naslednji korak, to je skupno načrtovanje na področju urbanizma," je dodal župan.

Od skupno 56 prispelih projektov jih je 54 prešlo v fazo ocenjevanja. Udeleženci so bili iz kar 18 držav, od tega največ iz Italije. Med prijavljenimi je bilo tudi sedem skupin mešanih narodnosti.

Zamisel o natečaju se je sicer porodila v okviru kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025. Pri njeni realizaciji je v različnih fazah sodelovalo veliko število subjektov, med drugim najprej obe občini, združenja arhitektov, zunanji strokovnjaki, specializirani za upravljanje tovrstnih natečajev, Mednarodna zveza arhitektov in Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje GO, ki je vodilo celoten postopek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija