ŠOKANTNA PRAKSA ZDRAVNIKA: Otrokom lažno diagnosticiral raka, da bi 'rešil' svoje podjetje

Svet

Neki angleški zdravnik je trem pacientom lažno diagnosticiral raka. Že tako grozljiva zgodba postane še bolj žalostna, ker gre za pediatra, pacienti pa so bili otroci. Njegova podla dejanja naj bi bila finančno motivirana, saj naj bi bilo njegovo podjetje v rdečih številkah.

Angleški pediater je lažne diagnoze postavljal med marcem in avgustom 2017, z namenom prestrašiti starše otrok, da bi plačali zasebno zdravljenje, ki bi ga seveda nudil on sam. Dr. Mina Chowdhury je materi pacientke povedal, da ima njena hči tumor v trebuhu, ki bi se lahko razširil, če ga ne bodo zdravili. Pred tem je zavrnil možnost, da bi deklico lahko zdravili v splošni bolnišnici.

Podobni lažni diagnozi je postavil še dvema drugim otrokoma, staršem pa predlagal, da v njegovem zasebnem podjetju Meras Healthcare opravijo dodatne preglede in teste, piše Daily Mail. Zdravnikovo zasebno zdravstveno podjetje je bilo namreč v finančnih težavah.

V Angliji je tako oktobra steklo sojenje proti lažnivemu zdravniku, na katerem so pričali tudi ogoljufani starši. Mati ene izmed pacientk je povedala, da je dr. Chowdhury najprej prosil otroka, da zapusti ordinacijo, potem pa ji rekel: "Imela bova resen pogovor. Imela bova pogovor, ki se ga vsi starši bojijo. Pogovorila se bova o besedi na R."

Mater je novica, da ima njena hči raka, šokirala, a se je zavedala, da je stvar resna in da morajo takoj ukrepati. Njena hči se je namreč soočala z vrtoglavicami, padci v nezavest in kronično izgubo kilogramov. "Ko sem ga vprašala, če nas bo napotil na zdravljenje v bolnišnico NHS, je to možnost zavrnil, češ da ne bodo podprli njegove diagnoze. Resnično sem verjela, da je hči resno bolna. Nisem dvomila v njegove besede." Mati je hči vseeno odpeljala na dodatne preglede, ki pa niso razkrili bolezni. Zdravnik je medtem ponudil, da pacientki opravi teste v vrednosti dobrih 3200 funtov.

Obtoženi zdravnik je po drugi strani zanikal navedbe priče, med drugim, da je njeni hčeri diagnosticiral raka, priznal pa je, da je dejal, da za to obstaja majhna možnost.

Medicinsko sodišče je odločilo, da je dr. Chowdhury ustvaril neupravičen strah pri treh starših ter da je bilo njegovo početje nepošteno in finančno motivirano. Poleg tega je priredil zdravstveno dokumentacijo. Sodišče bo zdaj odločalo, ali bo pediater še lahko opravljal svoj poklic ali bo izgubil licenco.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija