SMUČANJE BO MOŽNO LE Z NEGATIVNIM TESTOM: Bodo za zimske počitnice odprli tudi nastanitvene objekte v zimskošportnih središčih? (VIDEO)

Slovenija

V devetih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko bodo v soboto znova zagnali žičniške naprave. Smučarji bodo morali, razen nekaterih izjem, predložiti negativen hitri test, ki ne sme biti starejši od 24 ur. "Zaenkrat je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, kakršne imamo danes, nadaljujejo," je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Jernej Vrtovec

Vrtovec je na današnji novinarski konferenci predstavil odlok, ki ga je na sredini seji sprejela vlada in ki dovoljuje obratovanje žičniških naprav v devetih regijah. To so osrednjeslovenska, gorenjska, primorsko-notranjska, obalno-kraška, koroška, podravska, pomurska, savinjska in zasavska regija.

Kot je izpostavil minister, bodo žičniške naprave lahko obratovale na način, da se upošteva vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poleg tega pa mora upravljavec žičniških naprav zagotoviti hitro testiranje s strani pooblaščenega izvajalca na eni izmed vstopnih točk na smučišče. "Če tega ne more zagotoviti, potem je dovolj dokazilo, da je uporabnik žičniških naprav opravil hitri test in je ta negativen," je dejal.

Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur. Je pa vlada v odloku ponovno predvidela izjeme, in sicer negativen test ne bo pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem, je dejal Vrtovec.

"Vesel sem, da ponovno odpiramo žičniške naprave in da bodo smučišča ponovno začela organizirano delovati," je še dejal. Ob tem je izpostavil, da je v primerljivih državah smuka dovoljena le v Avstriji, medtem ko je v Italiji, Franciji in Nemčiji smučanje "v bistvu prepovedano".

Če se bo epidemiološka situacija še naprej izboljševala, minister verjame, da bodo sprostili tudi ukrep hitrih testov. "A zaenkrat je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, ki smo jim danes priča, nadaljujejo," je poudaril.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, ki pa je na vprašanje, ali vlada razmišlja, da bi vsaj v času zimskih počitnic odprli tudi nastanitvene objekte v zimskošportnih središčih, povedal, da sproščanje nastanitvenih objektov sledi takoj, ko bodo razmere to omogočale. "To ne velja le za zimskošportna središča, ampak tudi za vse druge kraje," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fritla |  21 .01. 2021 ob  13: 03
Dajte no, lepo vas prosim.
Popolna nezanesljivst hitrih testov je dokazana.
Enostavno uvedite testiranje z metanjem kovanca in boste prišparali.
Itrak je jasno, da se bo po tej potezi odpiranja smučišč okuženost spet strmo povečalo.
magik |  21 .01. 2021 ob  11: 33
SRAMOTA!
Obratovanje smučišč ima prednost pred odprtjem šol in vrtcev. Kot, da druga in tretja triada osnovnih šol, poklicne, srednje šole in fakultete sploh ne obstajajo!
Je res pomembnejše, da gredo osnovnošolci, srednješolci in študentje na smučišča, kot v šole?
Adijo pamet!