PRI DENARJU ZA 'SMRTNO NEVARNO' PEŠPOT SE ZATIKA: Sanacija ocenjena na slaba 2 milijona, občina Piran predvidela komaj tretjino

Piran

Za sanacijo pešpoti med Piranom in Fieso, ki je zaprta zaradi krušenja in plazenja klifnega pobočja, so na podlagi raziskav in analiz oblikovali predlog sanacije in izdelali njeno idejno zasnovo, v izdelavi pa je projektna dokumentacija za njeno izvedbo, pojasnjujejo na Občini Piran. Celotna investicija je ocenjena na 1,5 do dva milijona evrov.

Občina je bila priljubljeno sprehajalno pot, ki povezuje staro mesto in Fieso, primorana zapreti na podlagi odredbe civilne zaščite, in sicer zaradi vse pogostejšega krušenja in plazenja klifnega pobočja nad potjo, so za STA spomnili na piranski občini.

Na podlagi geomehanskega pregleda in analize celotnega območja ter izdelanega geomehansko-geotehničnega poročila in idejne zasnove zavarovanja brežine so na občini naročili izdelavo projektov za izvedbo, ki vključujejo zavarovanje najbolj kritičnih predelov na način, da bo zagotovljena varnost, obenem pa se bo kar v največji meri ohranjala narava. Projekt predvideva izvedbo različnih tipov lovilnih in varovalnih mrež ob poti, dimenzioniranih glede na višino in velikost padajočih kosov peščenjaka. Namestili bi jih le tja, kjer je nujno potrebno.

Celotno območje klifa so geotehnično pregledali ter izvedli terenske raziskave, vključno z laserskim skeniranjem, inženirsko-geološkim kartiranjem, analizami velikosti kamnitih blokov, meritvami trdnosti kamnin, določitvijo geološko-geotehnčnih karakteristik kamnin in stabilnostnimi analizami.

Na podlagi teh raziskav in analiz so oblikovali predlog sanacije. Izdelana je bila idejna zasnova sanacije, v izdelavi pa je projektna dokumentacija za njeno izvedbo. Zaradi velikosti in višine območja krušljivega klifa - gre namreč za kamne in skale, težke tudi 1,8 tone, ki lahko padajo po brežini z naklonom do 60 stopinj z nekaj deset metrov višine - je zagotavljanje varnosti uporabnikov ključnega pomena, poudarjajo na občini. Prav zato želijo s strokovno izvedbo sanacije začeti čim prej, kar bo omogočilo ponovno odprtje poti, ki je trenutno smrtno nevarna.

Kot ponavadi pri tovrstnih projektih se zatika pri denarju. Celotna vrednost sanacije je po podatkih občine ocenjena na 1,5 do dva milijona evrov. Za sanacijo so v prvem predlogu letošnjega proračuna v letošnjem letu predvideli 650.000 evrov, vendar svetniki, kot so spomnili na občini, o proračunskem dokumentu nato niso glasovali. Prav zato, ker proračun še ni sprejet, tudi težko govorijo o višini sredstev, ki bodo letos namenjena za sanacijo klifa.

Kot so še navedli na občini, so medtem z namenom pomoči in pridobitve dodatnih sredstev za sanacijo klifa med drugim opravili sestanke z ministrom za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztokom Puričem ter predstavniki okoljskega ministrstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija