SLOVENIJA BELEŽI NAJVIŠJO INFLACIJO PO LETU 2008: Najbolj so se podražila goriva, obleka in obutev

Slovenija

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju na letni ravni povečal za pet odstotkov. Tako kot v drugem so tudi v tretjem četrtletju k rasti BDP največ prispevale končna potrošnja gospodinjstev in bruto investicije, je danes objavil državni statistični urad. Cene življenjskih potrebščin so se novembra na letni ravni zvišale za 4,6 odstotka, kar je najvišja stopnja inflacije po oktobru 2008. K rasti cen so največ prispevali dražji naftnih derivati. Inflacija na mesečni ravni je novembra znašala 0,7 odstotka.

Končna potrošnja gospodinjstev se je v tretjem četrtletju povečala za 9,3 odstotka. Izdatki gospodinjstev so se povečali pri vseh vrstah blaga in storitev, razen pri avtomobilih.

Bruto investicije v osnovna sredstva so se povečale za 9,6 odstotka, najbolj investicije v druge stroje in opremo, za 22,8 odstotka. Povečale so se tudi zaloge, ki so k rasti BDP prispevale 3,2 odstotne točke.

Vpliv salda menjave s tujino na BDP je bil tudi v tretjem četrtletju, tako kot v drugem, negativen. Uvoz se je povečal za 19,9 odstotka, izvoz pa za 10,6 odstotka.

Po desezoniranih podatkih je bil BDP za 4,8 odstotka višji kot v lanskem tretjem četrtletju in za 1,3 odstotka višji kot v drugem četrtletju letos.

Dražji naftni derivati so novembrsko letno inflacijo zvišali za 1,8 odstotne točke. Tekoča goriva so bila dražja za 33,4 odstotka, dizelsko gorivo za 46,6 odstotka, bencin pa za 41,5 odstotka.

K mesečni inflaciji so največ, po 0,2 odstotne točke, prispevali dražja pogonska goriva ter oblačila in obutev. Dizel je bil v mesečni primerjavi dražji za 4,8 odstotka, bencin pa za 3,8 odstotka. Oblačila in obutev so se novembra podražili za 2,6 odstotka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  01 .12. 2021 ob  03: 47
Valda bo treba denar vracat za dve leti nazaj,miga je vse zastonj