SI OBALA GLEDE PITNE VODE LAHKO ODDAHNE? Kraški svet je specifičen in nepredvidljiv

Slovenija

Konec julija je Agencija RS za okolje izdala odločbo, s katero monitoring vode na območju Hrastovelj, kjer je pred dobrim mesecem ob iztirjenju vlaka prišlo do izlitja kerozina, prevzemajo Slovenske železnice, na katere smo prejšnjo sredo naslovili vprašanja, na kakšen način monitoring poteka in kakšni so rezultati, a nam do danes odgovorov niso posredovali. Medtem so nam na Arsu pojasnili, da se meritve na izviru Rižana izvajajo najmanj enkrat dnevno. "Vse dosedanje izmerjene koncentracije mineralnih olj so manjše od 0,05 mg/l, kar je meja za dobro ekološko stanje," pravijo in dodajajo, da meritve opravljajo tudi na petih vrtinah v zaledju izvira. "Pogostost vzorčenja se tudi tu prilagaja hidrološkim razmeram," so razložili.

Vprašanja o stanju s pitno vodo in vzorčenjem smo naslovili tudi na Rižanski vodovod Koper, kjer so nam pojasnili, da vzorčenje poteka skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in inšpekcije za zdravje. "Glede na to, da je Rižana v tem obdobju in letos na splošno izjemoma kar vodnata, so odvzemi veliki in posledično vzorčenje pogostejše, na štiri ure, 24 ur na dan, sedem dni v tednu," so razložili. Vzorčenje poteka na mestu odvzema, to je na izviru oziroma na črpališču podtalnice oziroma v razdelilnem/združitvenem jašku, ko jemljejo iz obeh lokacij hkrati.

Rezultati so do tega trenutka negativni, torej pod mejo detekcije prisotnosti mineralnih olj, med katera spada tudi kerozin, "torej, za javnost, naše lastnike, to so občanke in občani vseh štirih obalnih občin, pozitivni, voda je neonesnažena, zdrava in pitna."

A dokler je izliti kerozin še vedno v kraških tleh, obstaja vedno tudi nevarnost onesnaženja, zato pa so ekipe Rižanskega vodovoda še naprej v polnem pogonu in stalno izvajajo vse dogovorjene preventivne ukrepe. "Delni odgovor bodo prinesla tudi prva večja, obilnejša jesenska deževja, si pa vsi želimo, da bi kerozin ostal tam, kjer je. A kot vemo, je kraški svet specifičen in nepredvidljiv," pravijo na Rižanskem vodovodu.

Kot so ocenili, je bilo s strani njihovih pristojnih služb v danem trenutku narejeno vse, kar je bilo v njihovi moči. "Morda pa ni bilo dovolj narejeno v preteklosti na preventivnih ukrepih. RVK je o nevarnostih izlitja stalno opozarjal in se tudi zaradi nevarnosti podobnih dogodkov že več desetletij bori za dodatni vodni vir, ki bi v primeru podobnih nesreč še kako prav prišel," so še dodali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .09. 2019 ob  17: 13
10
Sploh si ne moremo oddahniti glede pitne vode v slovenski Istri. Vsaj dokler brzi, po zelo zastarelih železniških tirih, nad našim edinim vodnim virom 85 vlakovnih kompozicij na dan, ki prevažajo še marsikaj hujšega od kerozina. Smo edine štiri občine v Sloveniji, ki moramo vodo kupovati. Približno tretjino imamo svoje vode, tretjino kupimo od Hrvatov in tretjino na Krasu. Nobena druga občina v Sloveniji ne kupuje vode, ampak imajo vse koncesije za črpanje vodnih virov popolnoma zastonj. V bistvu je ena velika sramota za vse, ki so vodili te naše istrske občine, da 84 let po izgradnji Rižanskega vodovoda ostaja to naš edini vir pitne vode. Kaj niso mogli že v socializmu povleči nekaj cevi dol s Krasa in bi imeli že zdavnaj rešene težave s pitno vodo. Za vse neumnosti je bil denar, ta naš prejšnji megaloman je hotel celo postaviti stolp za 7-8 milijonov €, za vodo brez katere ni življenja pa ni denarja. Da pa bodo klovn iz Pirana, popolnoma neaktivni iz Ankarana, neuspešni iskalec okostnjakov iz Kopra in večni sestavljalec koalicije iz Izole kaj pokrenili na področju oskrbe s pitno vodo bi me pa zelo začudilo.