KLJUB ONESNAŽENJU V VRTINI PRI HRASTOVLJAH, BO RIŽANSKI VODOVOD VZORČIL VODO MANJ POGOSTO: "Do večjega deževja ne pričakujemo sprememb"

Koper

Rižanski vodovod je danes zmanjšal pogostost vzorčenja vode. Potem ko je ustreznost vodnega vira Rižane doslej analiziral na šest ur, ga bo po novem na osem ur, so za STA povedali v podjetju. Voda je še vedno čista in varna za pitje. Meritve onesnaženja v vrtini pri Hrastovljah bo do nadaljnjega izvajala tudi Agencija RS za okolje (Arso).

Na Rižanskem vodovodu so se za zmanjšanje frekventnosti vzorčenja vode odločili, ker "do večjega deževja ni pričakovati sprememb pri gibanju oblaka onesnaževala v podtalju". "V vsakem primeru je pogostost vzorčenja tudi prilagojena reakcijskemu času za ukrepanje, to je od točke zajema vode do vodarne z namenom, da se prepreči morebitni onesnaženi vodi dovod do vodarne," so pojasnili.

Ob tem so poudarili, da je voda še vedno čista in varna za pitje na celotnem vodovodnem sistemu vodovoda.

Arso medtem še naprej spremlja, kaj se dogaja s koncentracijami mineralnih olj v vrtini pri Hrastovljah. V torek je zabeležil nadaljnji upad onesnaženja. Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v prvem zajemu znašale 0,2 miligrama na liter, v drugem zajemu pa 0,7 miligrama na liter. V nedeljo je bila ugotovljena vrednost v prvem zajemu 0,5 miligrama na liter, v drugem pa 0,8 miligrama na liter.

Kot so danes navedli v Arsu, se vsebnosti mineralnih olj v vzorcih v tej vrtini bistveno ne spreminjajo več, na ostalih merilnih mestih pa odvzeti vzorci ne kažejo onesnaženja.

Danes se je na sešla operativna skupina za izvedbo ukrepov za varovanje vodnega zajetja Rižanskega vodovoda, ki je ugotovila, da v novi vrtini V3, ki so jo izvrtali do globine 150 metrov, kar naj bi bilo pod nivojem izvira Rižane, ni podzemne vode. Ta pa bo po navedbah hidrogeologov primerna za izvajanje meritev ali črpanje morebitno onesnažene podzemne vode v primeru večjih količin padavin.

Skupina se je seznanila tudi z izvajanjem monitoringa na zalednih objektih izvira Rižane. Rižanski vodovod bo izpostavil tiste, ki so pomembni z vidika medsebojne povezanosti in hidravličnega napovedovanja gibanja mineralnih olj. Ob tem bodo preverili, ali se vrtina P37, ki jo vodovod uporablja za meritve nivoja podzemne vode in je neposredno povezana z enim od črpališč, lahko uporablja tudi za izvajanje monitoringa, so še pojasnili v Arsu.

V četrtek je Arso sporočil, da mineralno olje, ki so ga zaznali v vrtini P19, ni kerozin, ki se je razlil ob nesreči vlaka nedaleč od Hrastovelj konec junija. Kaj oz. kdo je povzročil onesnaženje, ni znano.

V štirih istrskih občinah pa so prejšnji teden začeli veljati posebni varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe pitne vode, ki jih bodo do preklica izvajala občinska komunalna podjetja. Namen ukrepov je ohranitev zmerne porabe vode, s čimer bi se tudi v primeru onesnaženja vodnega vira Rižane izognili morebitnim redukcijam.

Za ponedeljek je napovedan nov sestanek županov istrskih občin ter ministrstva za okolje in prostor, na katerem bo govora o alternativnem vodnem viru. Delovna skupina, ki bo po pojasnilih ministra za okolje in prostor Simona Zajca poiskala najboljšo rešitev za dodaten vodni vir za Kras in slovensko Istro, je začela delovati 11. julija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  25 .07. 2019 ob  09: 33
Največji onesnaževalec okolja je direktor Marjetice Koper. On je najbolj nevaren odpadek.
žveplo |  25 .07. 2019 ob  09: 26
Ja najlažje je sprožiti postopek proti neznanemu storilcu, sploh če je znano kdo je in se že vnaprej ve da ni mogoče nikogar obrožit. Slovenske železnice od leta 1965 naprej onesnažujejo okolje, ker drugače itak ne gre, kmetje iz hrastoveljske doline prav tako onesnažujejo okolje od prvega avtomobila ali traktorja ki so kupili v tej dolini. Pa pesticidi od škropljenja trd, pa ostali prirpavki za kmetijstvo, kam zlijejo ko kaj ostane.... ja, na Agrarijo odnesejo..haha, malo morgen. No zdaj se bo policija preganjala od hiše do hiše, da najde tega neznanega storilca. kaj ne bi raje kaj ukrepali na državnem nivoju, kaj kar se lahko izvaja, lahko kontrolira in tudi kaznuje. Halo ljudje treba je čuvat okolje... halo država, gradnja na vodozbirnih območjih mora biti taka da je onesnaženje onemogočeno.. tako v pomislek o drugem tretjem tiru o avtocestah...