MONITORING VODE PREVZEMAJO SLOVENSKE ŽELEZNICE: Do danes v vrtinah niso ugotovili prisotnosti kerozina

Koper

Arso je izdal odločbo, s katero monitoring vode na območju Hrastovelj, kjer je pred dobrim mesecem ob iztirjenju vlaka prišlo do izlitja kerozina, prevzemajo SŽ. Te morajo po pojasnilih Zvoneta Ribiča iz SŽ-Infrastrukture najprej pripraviti načrt monitoringa. Do danes prisotnosti kerozina niso našli, je izpostavil.

Slovenske železnice (SŽ) že od nesreče v sodelovanju z deležniki v delovni skupini izvajajo ukrepe, ki so potrebni za preprečitev onesnaženja Rižanskega vodovoda oz. vodnega vira, je v izjavi za medijev poudaril pomočnik direktorja podjetja SŽ-Infrastruktura Ribič. Kot je spomnil, so med drugim odstranili onesnaženo zemljino iz predora pri Hrastovljah, vanj namestili zaščitno folijo, izvajali pa so tudi redni monitoring na vseh vrtinah, ki se nahajajo med predorom in izvirom Rižane.

Pri monitoringu je z železnicami strokovno sodelovala Agencija RS za okolje (Arso), ki pa je danes izdala odločbo, s katero je začrtala natančnejšo časovnico monitoringa in aktivnosti, ki jih pričakuje od železnic. Ribič je pojasnil, da se z odločbo, ki so jo na SŽ prejeli danes, zanje spreminja predvsem to, da bodo zdaj sami pripravili načrt monitoringa. Tega bodo v potrditev poslali Arsu, nato pa ga bodo izvajale same. O rezultatih pa bodo morali tudi redno obveščati vse pristojne institucije.

Ribičič je še izpostavil, da do danes v vrtinah niso ugotovili prisotnosti kerozina, so pa v eni vrtini našli prisotnost drugih mineralnih olj, sumijo na kurilno olje. "V tem času so izvrtali tudi novo vrtino 350 metrov od predora v globini okoli 150 metrov, kjer tudi ni bila ugotovljena prisotnost kerozina," je dodal. Vse aktivnost glede sanacije sicer po Ribičevih besedah potekajo usklajeno z delovno skupino, v kateri sodeluje več organizacij.

Mestna občina Koper bo medtem aktivnosti za odpravo posledic okoljske nesreče v četrtek predstavila krajanom Črnega Kala. Kot so pojasnili na občini, bodo svoje aktivnosti poleg občine, Arsa in SŽ prestavili tudi predstavniki direkcije za vode, Geološkega zavoda Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Rižanskega vodovoda Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  01 .08. 2019 ob  13: 51
Pišem ti kot ženski, ker se tako predstavljaš, čeprav dvomim v to. Ker sem že večkrat opazil tvoje komentarje in ker sem pogosto zasledil med vrsticami napisanega simpatiziranje z bivšim županom, res ne vem zakaj to zanikaš. Pa imej pogum pa povej čigava si. Če pa si nikogaršnja, potem ne vem zakaj zagovarjaš bivšega župana. jaz sem ga pohvalil kadar si je zaslužil in kritiziral ko ni bil vreden hvala. Enako bom počel s sedanjim in z vsemi ostalimi. Nisem nad nikomer, počutim se močan, ja dokler poznam resnico. Edini razlog, čeprav me je včasih strah da se mi kdo maščuje, sploh če ima v rokah oblast in ga razkrivanje lumparij boli.
Lili |  01 .08. 2019 ob  11: 50
@žveplo
Če bi bolj natančno bral moj prvi komentar.... nihče ni stopil v bran popoviču, temveč je bilo napisano le to, da me moti, da ko se govori ali piše o popoviču, je takoj 1000 komentarjev, sedaj ko pa gre za nas..za vodo ki jo pijemo, za naše zdravje,...pa nihče ne komentira. In TI, ki meniš da si nad vsem tem, si tudi takoj odreagiral na besedo popovič...in ponovno napadaš... najbrž se počutiš močnejši, ker si moški in napadaš ženskojQuery11230791039951781374_1564652812692?? Ha,ha,hahahaha,,,, kje pa piše da sem ženska? In vse ostalo kar si napisal kot žalitev...najbrž ocenjuješ ženske po svoji mami???
žveplo |  01 .08. 2019 ob  11: 19
@Lili ... govoril sem o vseh županih, ne postavljam se na nikogaršnjo stran, vedno sem proti, če se dela narobe. kar se tiče monitoringa imaš čisto prav, če le ne bi tako skočila v bran bivšemu župani.
A se je mogoče kdaj spomnil, pa zahteval podatke od železnice, kdaj so zadnjič menjali tire in kretnice... mogoče v zadnjih 16 letih njegove oblasti? A je mogoče kdaj zahteval vpogled v monitoring vrtin v katerih je danes mineralno olje? Pa ti povem, to mineralno olje je v teh izvirih že davno pred to nesrečo s kerozinom, ker kerozin ni mineralno olje. Kdo naj pa opravlja monitorin za mineralno olje ? A naj ga opravljajo kmetje, ki ga zlivajo v škarpe? Kaj pa če bi v vrtinah našli lak za nohte, bi ti plačevala monitoring ali mogoče Loreal?
Daj ...če hočeš verodostojnost potem se ne postavljal na stran enega ali drugega župana, razen če ti je tako naročeno, če si za to plačana, če si mogoče zaljubljena v katerega od njih, če si mu karkoli dolžna, či si njegova žena, če si on sam ali če si samo ena od ovčk, ki se ne zaveda svoje podrepnosti.
@ vsevedu...kar trdiš, ne vem, mogoče je, mogoče pa tudi ne...
vseved |  01 .08. 2019 ob  11: 09
@žveplo, Popo je prišel na oblast z krajo glasov. Ostalo je zgodovina.
Lili |  01 .08. 2019 ob  09: 59
-1
@žveplo
Na kaj se rima Lili? Vidiš kretenček, tvoj problem je, da kot slehrnik v tej državi, takoj greš z žalitvijo, drugič se odzoveš, če nekdo pohvali popota, tretjič nas sploh ne bi smelo skrbeti nič drugega, kot le kerozin, o čemer je tudi ta prispevek... Meni ni vseeno, da bodo železnice, ki so KRIVE za to nesrečo, monitorirale vodo, ni mi vseeno, da to državo vodi klika, ki ji prav dol visi za državljane, da jo skrbi le za lastno korist in da to občino v tem trenutku vodi nekdo, ki ne ve oz. nima pojma kaj naredit, da bi preprečil nadaljno katastrofo. In to je bistvo vsega...seveda pa se slehrniki v tej državi obesite vedno il LE na komentarje ali prispevke, kjer se omeni bivšega župana...Beda!
žveplo |  01 .08. 2019 ob  07: 49
Jaaaa Lili hočemo nazaj Popota!
Haloo!!! kaj več na kaj se rima Lili? začne se z deb...
Novega župana smo izvolili, ker smo bili starega siti, tudi novega bomo kmalu, je že na robu z zapiranjem prometa med koprskimi feštami, ko iz četrtine Kopra sploh ni možen izvoz. Nikjer !! Pa ker so vsi vogali poscani od psov, pa ker in ker in ker...
Izvoljen je bil izključno s tem namenom, da se znebimo Popota, tako kot je bil Popo izvoljen izključno s tem, da smo se znebili Dinota. Vsak župan ima potem možnost, da se izkaže z modrostjo in delom ali pa s pohlepom in delom ali celo s pohlepom in nedelom ali celo samo z nesposobnostjo.
No ta zadnji je na dobri poti, da ne bo videl drugega mandata. To je moja napoved, čeprav bi si želel, da bi bil boljši in bolj pameten kot prejšnji, da se kaj spremeni in da tudi on uživa v politični moči ter v dobrem delu za občane.

No kakorkoli, železnice so izumile obraten postopek rafiniranja in sicer podzemni reverzibilni postopek kjer iz lahke frakcije kerozina pridobiš težje frakcije mineralnih olj. Podobno je Kristus iz vode vino delal (ligabue). In zanimivo cena mineralnega olja je od 8€ naprej po litru, cena kerozina pa sklepam da ne more biti dražja od dizla ...skratka, naraven proces z 700% dobičkom.
Eho |  01 .08. 2019 ob  00: 46
Kerozina ni več, ribice papale....
Lili |  31 .07. 2019 ob  19: 21
12
Ma kaaaaaaaj? To je kot da osumljenec sam zbira dokaze za svojo obsodbo.... Ma ne nas jebat v glavo! Kaj v tej državi so se prav vsem skisali možgani? In kje ste dežurni pljuvalci, ki imaste vedno tolko za povedat ko gre npr. za popoviča? Volku ste dali ovco čuvat! Dol s to vlado, dol s to občinsko upravo!