ŠE ZADNJE PREDAVANJE V OKVIRU PROJEKTA MEDRELIGIJSKI DIALOG: Iskali bodo poglobljen odgovor na ti dve verski vprašanji

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper vabi prihodnji torek na še zadnje predavanje v okviru nacionalnega projekta Medreligijski dialog. Z izrednim profesorjem s teološke fakultete dr. Bojanom Žalcem se bo pogovarjala izredna profesorica dr. Nadja Furlan Štante z Inštituta za filozofske študije (IFŠ) ZRS Koper.

Predavatelj na dogodku, izr. prof. dr. Bojan Žalec, Univerza v Ljubljani, Teološka fakulteta, in moderatorka dogodka, izr. prof. dr. Nadja Furlan Štante, ZRS Koper, Inštitut za filozofske študije

Predavanje z naslovom Verski ekskluzivizem in odprtost za druge religije bo potekalo bo v torek, 3. marca 2020, ob 18. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani, v dvorani M3-4. Gre za del cikla petih dogodkov v okviru nacionalnega projekta Medreligijski dialog, ki predstavlja temelj za sožitje različnosti v luči migracij in begunske krize. Predavanje organizirata IFŠ ZRS Koper in Društvo za primerjalno religiologijo.

Medverska strpnost je pomembna, vendar ni dovolj za razvit dialog. Zanj je potrebno medsebojno spoštovanje, ki implicira priznavanje razumnosti drugače verujočega. V predavanju se bo izr. prof. dr. Bojan Žalec ukvarjal z vprašanjema, ali je vernikova odprtost za druge religije, njihovo spoštovanje in sožitje z njimi, združljiva z njegovim gojenjem močnih religijskih verovanj, ki so v nasprotju z verovanji drugih religij, ter kakšne poglede in držo vernika implicira ta kompatibilnost. Iskanje poglobljenega odgovora na ti dve vprašanji je ključnega pomena za razumevanje možnosti pristnega medverskega dialoga in posledično njegovega uresničevanja.

Vljudno vabljeni!