Še vedno so zaprte nekatere ceste in železnice

Kronika

Zaradi podrtih dreves in električnih drogov, poledice in zimskih razmer so še vedno zaprte številne ceste po državi. Na Slovenskih železnicah pričakujejo, da bo do srede zjutraj železniški promet na večini prog spet stekel. Po prvih ocenah je na železniški infrastrukturi škode vsaj med 15 in 20 milijoni evrov.

V prometno-informacijskem centru opozarjajo, da še vedno obstaja nevarnost padanja ledenih sveč z vseh viaduktov in mostov ter nevarnost padanja ledu in snega z neočiščenih vozil.

Na več avtocestnih odsekih bo v naslednjih dneh zaradi čiščenja posledic vremena v zadnjih dneh oviran promet, občasno so možne tudi popolne zapore. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti.

Na štajerski avtocesti je trenutno zaradi podrtih dreves na počivališču Polskava proti Ljubljani zaprt uvoz, med predorom Golo Rebro in Slovenskimi Konjicami pa je zmanjšana omejitev hitrosti zaradi možnosti padanja drevja na cestišče.

Nocoj med 22. in 5. uro zjutraj bo zaprta glavna cesta Šenčur-Kranj od servisnega vhoda na letališče proti Spodnjemu Brniku. Letališče bo dostopno iz smeri Kranja. Zaprte so ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj.

Za priklopnike in polpriklopnike je zaradi snega na cestišču prepovedan promet na cestah Ajdovščina-Col-Godovič ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje, za vsa tovorna vozila pa na cesti Stahovica-Črnivec.

Dela na železniških progah po vsej Sloveniji intenzivno potekajo, pojasnjujejo na Slovenskih železnicah, kjer dodajajo še, da bo treba k oceni nastale škode prišteti še škodo, ki je prevoznikom nastala z zaporami prog.

Železniška proga med Celjem in Velenjem je spet odprta za potniški promet. Tudi na progi Ljubljana-Zidani Most-Dobova že vozijo električni vlaki.

Promet na progi Zidani Most-Maribor bo do dokončne ureditve vozne mreže potekal z dizelskimi vlaki. Tudi vlaki med Ljubljano in Mariborom bodo tako vozili z dizelskimi garniturami, zato je pričakovati zamude od 15 minut do pol ure.

Na progi med Ljubljano in Jesenicami je promet že stekel z dizelskimi garniturami. Predvidoma v sredo dopoldne bodo med Ljubljano in Kranjem začeli voziti električni vlaki, vožnja med Kranjem in Jesenicami pa bo še naprej potekala z dizelskimi vlaki.

Potniški vlaki med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico bodo predvidoma spet začeli voziti v sredo zjutraj. Avtovlaki za zdaj ne vozijo.

Za sredo zjutraj je načrtovana tudi ponovna vpeljava potniških vlakov med Ljubljano in Borovnico. Proti Sežani bodo še naprej vozili avtobusi. Prav tako so z avtobusi nadomeščeni vlaki v Koper, Ilirsko Bistrico in na Reko. Do konca del bodo avtobusi vozili tudi na relaciji Ruše-Prevalje.

Deli novico: